Toppbild SMHS Till SMHS' startsida
SMHS' Länkar

100717-111120

Du är här: Startsidan\ om smhs \ Årsberättelser \ för 2008-2009

Välkommen!

Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet (SMHS) är öppet för alla intresserade. Bli medlem!

Sällskapet bildades 1964 i Lund för att främja studium av och intresset för medicinens och närbesläktade vetenskapers historia både ur allmän och ur sydsvensk lokalhistorisk synpunkt. Klicka här för att läsa mer om Sällskapets syften och verksamheter.

Ver. 10-04-01a

Årsberättelse för Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet för arbetsåret april 2008 - april 2009
Preliminär version inför Sällskapets årsmöte den 20 april 2009. Den definitiva kommer i årsboken.

Sammanfattning

Det gångna verksamhetsårets stora händelser är
- att vi kunnat dela ut Bengt I. Lindskogs medicinhistoriska pris tillsammans med ett Juryns Pris,
- att vi fått igång hemsidan igen (www.medicinhistoriskasyd.se = denna),

- att vi fått beslut om ombyggnad av en lokal för en smakprovsutställning i anslutning till entréhallen i centralblocket på Universitets­sjukhuset i Lund. Utställningen bekostas av Evy och Gunnar Sandbergs Stiftelse plus Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta,
- att vi fortsatt kan ge ut en årsskrift, samt
- att den gamla medicinhistoriska föremålssamlingen har fått ett permanent lager under gamla ambulansgaraget i Lund, och att Region Skåne bekostar gallring, katalogisering och fotografering av föremålen, som genomförs av Kulturhistoriska Museet i Lund.

Medicinhistoriskt pris

Bengt I. Lindskogs forsknings- & prisfond hade satt upp ett pris för årets bästa medicinhistoriska studie. Prissumman var 20.000:-, och sista ansökningsdag var 2008-05-31. Drygt 10 ansökningar kom in. Juryn, som bestod av prof. Gunnar Broberg, prof. Bengt Lindskog och Sällskapets ordförande samt doc. David Dunér som arbetande suppleant fann svårigheter att avgöra vilket arbete av de två bästa som var det mest prisvärdiga. Bengt Lindskogs fond löste problemet genom att sätta upp ett särskilt Juryns Pris på 10.000:-. Sällskapets styrelse fattade beslut enligt juryns förslag, och utsåg Henrik Björck till mottagare av Bengt I. Lindskogs Medicinhistoriska Pris (SEK 20 000) för arbetet ”Badhuset i folkhemmet”. Till mottagare av Juryns Speciella Pris (SEK 10 000) utsågs Jonatan Wistrand för arbetet ”Paracelsus. En läkare i vetenskapens eller villfarelsens anda?”. Priserna delades ut vid Sällskapets traditionella gåsfest den 6 november 2008.

Bengt I. Lindskogs forsknings- & prisfond har till Sällskapets stora glädje åter satt upp ett pris för årets bästa medicinhistoriska studie. Prissumman är fortfarande 20.000:-. Sista ansökningsdag är i år 2009-04-30.

Hemsida och kalendarium

Sällskapets nya hemsida (= denna) kom i stabil drift på permanent adress i februari 2009 efter att ha varit i provdrift på annan adress sedan december 2008. Där finns nu ett regelbundet förnyat kalendarium över medicinhistorisk intressanta aktiviteter i Sydsverige, bildspel och länkar till många andra hemsidor av medicinhistoriskt intresse.

Föremålssamling, utställning och museum

Det mesta av det gamla medicinhistoriska museets föremålssamling flyttades till Orupssanatoriet när museet lades ner, och har nu med stöd från Region Skånes Kultur Skåne och med Kulturens hjälp flyttats till permanenta lokaler vid panncentralen på USiL i Lund (ett förråd som ursprungligen var tänkt som centralförråd för sjukhusets försörjning, men som nu lagts på annat håll). Region Skåne äger, förvaltar och vårdar föremålen. Med hjälp av ett antal antikvarier från Kulturhistoriska Museet i Lund (”Kulturen”) håller föremålen på att gallras, katalogiseras och fotograferas på professionellt vis. Avsikten är att bilderna och katalogen skall bli allmänt tillgängliga på Internet. Arbetet är omfattande, men kommer i sin första fas att bli klart under sommaren 2009. Det kommer att ta ytterligare tid innan alla föremålen är tillfredsställande beskrivna. Sällskapets medlemmar har redan i begränsad omfattning beretts tillfälle att hjälpa till, och det kommer successivt att ordnas fler tillfällen för detta.

Beslut finns nu i Regionfastigheter Skåne om en ombyggnad i entréhallen i centralblocket vid Universitetssjukhuset i Lund för att skapa utrymme för en medicinhistorisk smakprovsutställning.  Denna kommer att ha tre första huvudtemata: Dialys (”Konstgjord Njure”), Ultraljud och St Larspatienters konst. Bildspel på samma temata kommer att kunna visas på pekskärmar i lokalen, och Region Skånes Kultur Skåne kommer att dessutom hålla dem tillgängliga på Internet, bl. a. via Sällskapets hemsida. Starten på ombyggnaden är satt till 2009-05-05. Utställningen beräknas kunna vara klar för invigning i mitten av oktober 2009.

Välvilliga anslag från Evy och Gunnar Sandbergs stiftelse och från Sparbanksstiftelsen Färs och Frosta stödjer ordnandet av utställningen och bildspelen.

Föreläsningar

Vid Sällskapets årsmöte den 7/4 2008 talade Göran Hermerén om Medicinens mål förr och nu. Han gav en exposé över hur de medicinska målen tett sig under olika epoker, ett ämne som han belyst i boken ”Goals of medicine in the course of history and today. A study in the history and philosophy of medicine” tillsammans med Kurt Fleischhauer.

"Vårda ditt arv – Vörda dina fäders arbete” var den något underfundiga titeln på Gustaf Arfwidssons berättelse den 21/5 2008 om bl. a. S:t Lars-patienter och deras konst. Han har varit skötare på St Lars i många år, och har varit ansvarig för insamling av medicinhistoriska objekt och data från St Lars sjukhus i Lund. Hans föreläsning filmades och kommer att läggas ut på Sällskapets hemsida.

Höstterminen inleddes den 2/9 2008 med att Leo Hassler från Luleå med anledning av 150-års-jubileet för Rudolf Virchows Cellularpathologie talade om ”Humor och Cell”. Virchow var sin samtids stora patolog, och visade bl. a. att sjukdomarna finns i cellerna. Föreläsningen spände över ett mycket större fält än titeln låter antyda, och Leo Hassler illustrerade den med ljudinspelningar.

Anders Bárány från Nobelmuseet i Stockholm kom som inbjuden föreläsare och berättade den 20/10 2008 om ”Vad döljer sig i Nobel-arkiven?”. Han är en synnerligen entusiasmerande föreläsare, och kvällen blev mycket lyckad. Sällskapet anordnade en eftersits med landgång och vin på konferens­rummet på tolfte våningen i Blocket.

Årets traditionella gåsfest den 6/11 2008 inleddes med att apotekarna Bo Ohlsson och Björn Lindeke mycket medryckande och initierat berättade om medicinkistan från regalskeppet Kronan. I strid med en holländska flotta exploderade, kantrade och sjönk fartyget utanför Ölands kust den 1/6 1676. Fynden (inklusive medicinkistan, som klarade explosionen förbluffande väl liksom de 300 åren på Östersjöns botten) ger en exceptionell inblick i hur livet tedde sig på ett stridsrustat fartyg på den svenska stormaktstiden på 1600-talet.

Sällskapet deltog i det medicinhistoriska seminarium den 10/12 2008 som avdelningen för medicinens historia vid Medicinska Fakulteten ordnade även i år, lett av professor Peter M. Nilsson. Arrangemanget kallades ”Medicinhistoriska perspektiv på bukorganen och cancer” och blev en god framgång.

Cecilia Riving berättade den 9/2 2009 om ”Psykiatrin och samhället på andra hälften av 1800-talet”. Hennes sammanfattning av sitt föredrag kan läsas på Sällskapets hemsida, och bifogas denna årsberättelse. Sällskapet anordnade en eftersits med landgång och vin på konferensrummet på tolfte våningen i Blocket.

Stockholmsläkaren Hans Persson höll 2009-03-26 ett bejublat anförande vid pianot i Universitetets aula om Frédéric Chopin.  Mannen, konstnärskapet och sjukdomen. Evenemanget följdes av mingel med studenter i aulan med Lunnamelle (korv och bröd), och ordnades i ett samarbete mellan Läkarsällskapet i Lund, Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet, Skåne-SÄL, Medicinska Föreningen och Svenska Läkarsällskapet. Allt var gratis, tack vare bidrag från bl. a. Bengt I Lindskogs fond för medicinhistoria och från Svenska Läkarsällskapet.

På årsmötet 2009-04-20 berättar Henrik Björck (vinnare av Bengt I Lindskogs pris 2008) om ”Badhuset i folkhemmet”.

Sällskapet samarbetar fortsatt framgångsrikt med Skåne-SÄL, d. v. s. skåneavdelningen av Samfundet Äldre Läkare.

Styrelsen

Styrelsen kommer att ha sammanträtt 7 gånger fram till årsmötet i april 2009. Arbetet har varit inriktat på att driva fram bildspel för den kommande utställningen och för Internet, att få fram en moderni­serad hemsida samt att få USiL att ställa i ordning en liten smakprovs­utställning i centralhallen på Universitetssjukhuset i Lund. Det har gått trögt, för sjukhusledningen i Lund har varit ointresserad, men slutligen gick Regionfastigheter i Skåne in och står för de ändringar som behövs. Region Skånes Kultur Skåne betalar hyran för lokalen. Sällskapet har lyckats få ekonomiskt bidrag till montrar, utställningar och bildspel från Evy och Gunnar Sandbergs stiftelse och från Sparbanks­stif­tel­sen Färs & Frosta.

Styrelsen har bestått av Berndt Ehinger (ordförande), Lars Lidgren (vice ordförande), Greta Roslund (skattmästare), Bodil Persson (sekreterare). Ido Leden, Gunnar Broberg, David Dunér, Malin Appelquist, Anders Biörklund (ledamöter), Martin Andrén och Kerstin Brauer (suppleanter). Peter M. Nilsson, Magnus L. Peterson, Katarina E. Carlsson och Birgitta Miegel-Sandborg har ofta varit adjungerade som representanter för Medicinska Fakulteten i Lund, Universitetet i Lund respektive Kultur Skåne. Bengt I. Lindskog och Håkan Westling har också ofta varit adjungerade för att bistå med sin stora administrativa och medicinhistoriska erfarenhet.

En särskild arbetsgrupp utsedd av Sällskapet och medicinska fakulteten i Lund har varit knuten till styrelsen för utvecklingen av museifrågan och Sällskapets utställning: Anders Biörklund, Bengt I. Lindskog, Håkan Westling och ordföranden. Martin Andrén har ofta bistått med råd och dåd i denna grupp.

Årsskriften

Sällskapets redaktör, David Dunér, kunde med hjälp av Jan Erik Olsén som temaredaktör och en redaktion bestående av Kerstin Brauer (som gjorde den tekniska utformningen av skriften, ett stort arbete), Björn Salde, Bodil Persson, Ido Leden, Bengt I. Lindskog och ordföranden lagom till gåsfesten den 6/11 2009 presentera Sällskapets årsbok för 2009, ”Ögat”. Därtill kom också ett supplement, nr 25, ”Ögonkliniken i Lund 140 år” av Berndt Ehinger, producerat för ögonklinikens räkning.

En årsbok planeras också för 2009, skall handla om obstetrik och gynekologi. Boken avses ligga färdig i början av november 2009.

Skånes Hembygdsförbund har låtit sin årsbok för 2008 handla om medicinhistoria: Skånska läkekonster. Medicin­historia och folkmedicin från forntid till nutid. (Artur Strid och Ingela Frid). Olika medlemmar av Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet har skrivit kapitel i boken, som varmt kan rekommenderas.

Sällskapets expedition

Sällskapet har en expedition på Lasarettsgatan 9, 4tr (vinden på Rehabhuset, tidigare Gamla Kvinnokliniken). Besöksadressen är Lasarettsgatan 9. Sällskapet har inga fasta expeditionstider, utan nås lättast efter överenskommelse per telefon eller e-post med ordföranden eller någon av styrelsemedlemmarna.

Medlemsavgift

Medlemsavgiften har under året varit 200 kronor och planeras bli samma för nästa år. Sällskapets medlemmar får för detta årsboken med supplement liksom ett eller två brev per termin med information om Sällskapets olika aktiviteter.

Lund 2009-03-27

Berndt Ehinger

Ordförande

Bildspelen är en del i en satsning inom Forum för medicinhistoria i Skåne, ett samarbete mellan Kultur Skåne (Region Skånes kulturförvaltning), Universitetssjukhuset i Lund och Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet, och är skapade med stöd från bl. a.
Evy och Gunnar Sandbergs Stiftelse samt Färs och Frosta Sparbank