Toppbild SMHS Till SMHS' startsida
SMHS' Länkar

100717-111120

Du är här: Startsidan\ om smhs \ Årsberättelser \ för 2007-2008

Välkommen!

Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet (SMHS) är öppet för alla intresserade. Bli medlem!

Sällskapet bildades 1964 i Lund för att främja studium av och intresset för medicinens och närbesläktade vetenskapers historia både ur allmän och ur sydsvensk lokalhistorisk synpunkt. Klicka här för att läsa mer om Sällskapets syften och verksamheter.

Ver. 10-04-01a

Årsberättelse för Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet för arbetsåret april 2007- april 2008

I preliminär form distribuerad inför Sällskapets årsmöte den 7 april 2008.

Sammanfattning

Det har börjat ljusna för utvecklingen av medicinens historia i södra Sverige. Sällskapet har fått igång sin årsskrift igen, liksom återkommande föreläsningar, Sällskapet har ett medicinhistoriskt pris att dela ut, museets samlingar håller på att gallras och katalogiseras, och arbete pågår för att få till stånd en liten smakprovsutställning vid centralblockets entréhall i Lund. Den forna museistiftelsen bytte i slutet på mars 2008 skepnad, och blev anknuten till Region Skåne, där dess Kultur Skåne kommer att ha ansvaret för verksamheten via en ny organisation kallad ”Forum för medicinens historia i Skåne”. Denna avses få ett övergripande administrativt ansvar, medan olika sjukhus, sjukvårds­distrikt och lokala museer skall få till uppgift att sköta den fysiska verkligheten, t ex utställningar. Medicinhistoriska muséet i Helsingborg kommer att fortsätta i oförändrad skepnad, medan det i Lund behöver startas om.

Sällskapet har därmed som en viktig uppgift att verka för att medicinens historia får en intresseväckande framtoning i den nya organisationen. Som framgår nedan har flera olika steg tagits. Sällskapet samarbetar framgångsrikt med Skåne-SÄL, d. v. s. skåneavdelningen av Samfundet Äldre Läkare.

Årsskriften

David Dunér är sällskapets huvudredaktör för årsskriften, och under hans ledning producerades en årsbok för 2007, publicerad i början november 2007, Bodil Persson var temaredaktör för årsboken 2007, och Kerstin Brauer stod för dess layout. I redaktionskommittén ingick också Ido Leden, Bengt I. Lindskog och Berndt Ehinger. Huvudtemat var pesten, och hur sjukan uppfattats i både gammal och modern tid. Kanske var det inte alltid P. pestis som var pestens orsak, vilket de flesta vanligen tror, och exempel visas i boken på hur modern molekylärbiologisk teknik ger nya möjligheter att belysa detta. Årsboken väckte stor uppskattning.

Nästa årsbok kommer att ha ögat och synen som huvudtema, med David Dunér som huvudredaktör och idéhistorikern Jan Eric Olsén som temaredaktör. Till detta arbete har också adjungerats medicininformatören mm Björn Salde. Boken avses ligga färdig i november 2008.

Medicinhistoriskt pris

Bengt I. Lindskogs forsknings- & prisfond har till Sällskapets stora glädje satt upp ett pris för årets bästa medicinhistoriska studie. Första gången är prissumman 20.000:-. Sista ansökningsdag är 2008-05-31.

Föreläsningar och utställningar

Den 25 september 2007 besökte irländaren Hubert O’Connor Lund och föreläste om kejsar Napoleon I, hans kvinnor och hans öde som brittisk statsfånge på St Helena. Föreläsningen ordnades i samarbete med Avdelningen för medicinens historia vid medicinska fakulteten i Lund, och väckte livligt intresse.

I samarbete med Skåne-SÄL höll Sällskapet en välbesökt Gåsfest den 8 november 2007 där Bengt I Lindskog berättade om ”SJUKA LEDARE. Politik och etik".

Sällskapets medlemmar deltog på Forskningens Dag i Lund och Malmö den 6 – 7 november 2007 med medicinhistoriska skärmar om gråstarrsoperation och diabetes i ögat.

Sällskapet medverkade i det medicinhistoriska seminarium 2007-12-07 som avdelningen för medicinens historia vid Medicinska Fakulteten ordnade även i år, lett av docent Peter M. Nilsson. Arrangemanget blev en stor framgång med många fler åhörare än tidigare år. Föreläsningssalen (F1 i Blocket) räckte bara med tvekan till.

Bodil Persson höll ett intressant föredrag den 16 januari 2008 om plötslig spädbarnsdöd i historien. Föreläsningen ordnades i samarbete med Avdelningen för medicinens historia vid medicinska fakulteten i Lund. Plötslig spädbarnsdöd har funnits i alla år, men har gått under vitt skilda beteckningar och ofta med för moderna människor främmande och ibland svårförståeliga religiösa och juridiska konsekvenser.

I februari 2008 arrangerade Skåne-SÄL en föreläsning på Locus Medicus i Lund av Carl Felding om Obstetrik och kunglig tronföljd, dit också Sällskapets medlemmar var välkomna.

Sällskapets kassör, aptotekare Greta Roslund har medverkat i ordnandet av en intressant och fin apotekshistorisk utställning under mars-april 2008 i Limhams museum.

På årsmötet 2008 talade professor Göran Hermerén om ”Medicinens mål förr och nu”.

Hemsida och kalendarium

Sällskapets hemsida hade blivit inaktuell, och togs ned hösten 2007. En ny är under uppbyggnad för att användas tillsammans med de bildspel som är under produktion. Dessa kräver en annan serverkapacitet är den gamla hemsidans.

För att lättare kunna samordna de medicinhistoriska aktiviteterna i södra Sverige har Sällskapets ordförande några gånger om året distribuerat ett kalendarium över dem.

Museum, utställning och föremålssamling

Kammarkollegiet godkände visserligen att den gamla museistiftelsen skulle kunna få upphöra, men man upptäckte i Region Skåne att det planerade övertagandet av de omfattande samlingarna skulle kunna betyda att skatt skulle behöva betalas vid övertagandet. Efter ny utredning begärde stiftelsen därför att den inte skulle upplösas utan i stället ingå som anknuten stiftelse i Region Skåne. I de sista dagarna i december 2007 beviljade kammarkollegiet detta. Stiftelsens tidigare styrelse har nu i mars 2008 avslutat sitt arbete, och stiftelsen kommer i fortsättningen att förvaltas av Region Skåne. Dess i praktiken enda uppgift förutses bli att äga de medicinhistoriska samlingarna. Region Skånes medicinhistoriska insatser och verksamheter kommer i stället att kanaliseras via det nyskapade ”Forum för medicinens historia i Skåne” som kommer att ligga under Kultur Skåne.

Via Kultur Skåne hade Region Skåne redan för 2007 ställt medel till förfogande för medicinhistorisk verksamhet, och dessa kunde mot slutet av året frigöras för att låta Kulturhistoriska Museet i Lund börja gå igenom, gallra och katalogisera de många medicinhistoriska föremålen som fyller två hela våningsplan på gamla Orups Sjukhus liksom ett par rum på Tåbelund i Eslöv. Detta arbete startades i mars 2008 och förväntas pågå minst året ut. Det är ännu oklart var samlingen skall placeras / magasineras.

För att försöka få till stånd en lockande smakprovsutställning i det 40 kvm stora rum vid centralhallen i Universitetssjukhuset i Lund som sjukhuschefen Bent Christensen ställer till förfogande har Sällskapet för detta beviljats 1,4 miljoner kronor av Evy och Gunnar Sandbergs stiftelse. I en första etapp kommer tre temata att belysas, centrala i lundasjukhusets historia: ultraljudets utveckling inom medicinen, hämodialys (”konstgjord njure”) och Sankt Larskonsten. Utställningen görs med ett litet antal föremål och måttligt stora skärmar samt tre stora interaktiva pekskärmar med medicinhistoriska bildspel. Trenne särskilda arbetsgrupper sysslar med att skapa faktaunderlaget för presentationerna, som produceras av Center for Educational Development (CED) vid Universitetet i Lund. De planeras vara klara för visning i slutet av maj 2008. Chefskonservator Martin Andrén vid Kulturhistoriska Museet i Lund kommer att leda skapandet av utställningen.

Ytterligare temata planeras i den takt som stöd kan erhållas för produktionen.

Styrelsen

Styrelsen har sedan föregående årsmöte haft 6 protokollsförda sammanträden. De frågor som handlagts har huvudsakligen rört Sällskapets föreläsningar, ansträngningar att få Region Skåne att ordna de juridiska frågorna rörande den gamla museistiftelsen och arbetet med att få till stånd en medicinhistorisk smakprovsutställning på Universitetssjukhuset i Lund.

Styrelsen har bestått av Berndt Ehinger (ordförande), Ulf Havelius (vice ordförande), Greta Roslund (skattmästare), Bodil Persson (sekreterare). Ido Leden, Gunnar Broberg, David Dunér, Malin Appelquist, Anders Biörklund (ledamöter), Martin Andrén och Kerstin Brauer (suppleanter)

Peter M. Nilsson, Magnus L. Peterson och Katarina E. Carlsson har ofta varit adjungerade som representanter för Medicinska Fakulteten i Lund, Universitetet i Lund respektive Kultur Skåne. Bengt I. Lindskog och Håkan Westling har också ofta varit adjungerade för att bistå med sin stora administrativa och medicinhistoriska erfarenhet.

Ulf Havelius, styrelsens vice ordförande, avgick av personliga skäl i januari 2008. Han hade på ett utomordentligt sätt planerat Sällskapets föreläsningar, och styrelsen beklagar att han såg sig tvingad att lämna sitt uppdrag.

En särskild arbetsgrupp utsedd av Sällskapet och medicinska fakulteten i Lund har varit knuten till styrelsen för utvecklingen av museifrågan och Sällskapets utställning: Anders Biörklund, Bengt I. Lindskog, Håkan Westling och ordföranden. Martin Andrén har ofta bistått med råd och dåd i denna grupp, och har byggt en anslående modell av den tänkta utställningen.

Sällskapets expedition

Sällskapet har fått ett kontor på 4:e våningen på gamla Kvinnokliniken i Lund, med tillgång till telefon och dator. Besöksadressen är Lasarettsgatan 9. Sällskapet har inga fasta expeditionstider, utan nås lättast efter överenskommelse per telefon eller e-post med ordföranden eller någon av styrelsemedlemmarna.

Medlemsavgift

Medlemsavgiften för 2008 är oförändrad, 200:- och avser familjemedlemsskap. I denna medlemsavgift kommer Sällskapets årsskrift att ingå.

Svensk Medicinhistorisk Tidsskrift ingår inte längre i medlemsavgiften utan kommer att tillhanda­hållas medlemmarna till självkostnadspris, f. n. 200:-. Det senaste häftet, vol. 11 nr 1, utkom i mars 2008.

Lund i maj 2008

Berndt Ehinger
Ordförande

Bildspelen är en del i en satsning inom Forum för medicinhistoria i Skåne, ett samarbete mellan Kultur Skåne (Region Skånes kulturförvaltning), Universitetssjukhuset i Lund och Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet, och är skapade med stöd från bl. a.
Evy och Gunnar Sandbergs Stiftelse samt Färs och Frosta Sparbank