![]() ![]() |
Klick på bild kan ge mer detaljer |
![]() |
"Röda huset", uppfört som bostadshus vid sanatoriets start med fyra lägenheter av mycket enkel standard för maskinist, kusk, eldare, drängar och nattvakt. Huset har renoverats till modern standard. Bildkälla: Setterberg et al. 2003 |
Otillfredsställande anställningsvillkor var ett problem också för andra än överläkaren. Underläkare förväntades vara ogifta och nöja sig med ett enkelt rum i huvudbyggnaden. Underläkarbostad byggdes inte förrän 1951 med en särskild villa, strax innan sanatoriets omändring till reumatikersjukhus. Biträden förväntades bo två och två i källarrum eller i "svalbon" på huvudbyggnadens vind, enkla rum utan egen toalett eller kokmöjligheter. Först 1930 byggdes ett mera tillfredsställande personalbostadshus, och en anställd dräng slapp nu tränga sig samman med fru och 5 barn i ett rum och kök, som standarden var år 1920. I gengäld ingick i början fri bostad, kost, tvätt, sängkläder och kanske också arbetskläder i anställningsvillkoren.
Ända in till slutet på 1930-talet undvek man att tillämpa dåvarande arbetstidslag, och 65 timmars arbetvecka var inte okänt. Sköterskors löner låg c:a 30% lägre än på landstingens sjukhus i Hallands städer. När detta reglerades i mitten på 1940-talet fick de anställda betala för husrum och övriga naturförmåner de tidigare haft, men kunde å andra sidan länge köpa sina förnödenheter på sjukhuset till förmånligt självkostadspris.
Vården på sanatoriet följde samma principer som på andra sanatorier: Frisk luft i stora mått, allsidig och närande kost, vila i bestämda s.k. liggturer ett par gånger om dagen i de öppna ligghallarna, och naturpromenader i lugn takt, också de i bestämda turer. En röntgenapparat skaffades redan 1913, men när det så småningom blev tal om operationer på bröstkorg och lungor fick detta göras på lasarettet i Värnamo eller på annat håll.