Bakåt Förra Nästa Nästa 03.01.04 ver. 130228
Klick på bild kan ge mer detaljer

Kolff-dialysatorn under Koreakriget

Kolff-Brighamnjuren i Koreakriget
Kolff-Brigham-njure i användning under Koreakriget.

Dr. Paul E. Teschan syns till höger i bilden.

Klicka på bilden för att se den förstorad.

Kolff-Brigham-njurar användes i Koreakriget med mycket stor framgång. De var anpassade till att fungera även vid strömavbrott, och bidrog betydligt till en minskning av antalet dödsfall bland skadade soldater som drabbats av höga nivåer av kalium i blodet.

År 1950 flyttade Kolff till USA för gott (han blev amerikansk medborgare 1956) och bosatte sig i Cleveland, där han arbetade på medicinska kliniken med konstruktion av konstgjorda organ. Han sökte ekonomisk finansiering för nya dialysprojekt, och Allis-Chalmer i Milwaukee började producera en modifierad Kolff-apparat. Det kom dock bara 14 apparater i bruk, och produktionen lades ned. Kolff tog kontakt med två andra företag, Mead Johnson och Abbott Laboratories, men bedömningen blev densamma: sjukhusens intresse var för svagt för att starta industriell produktion.

Kolff gjorde ett försök till, och kontaktade år 1954 firma Baxter. Företagets president, William B. Graham, såg behovet av dialysbehandling de närmaste åren, och inledde ett samarbete med Kolff. Se avsnittet om Baxter (klicka här).

Willem Kolff var också engagerad i utvecklingen av en hjärt-lungmaskin, som ersatte hjärtats och lungornas funktioner under hjärtkirurgi.  År 1967 blev han chef för Avdelningen för Konstgjorda Organ och Institutet för Biomedicinsk Ingenjörskonst vid universitetet i Utah, och var där inblandad i Robert Jarviks utveckling av det första permanenta konstgjorda hjärtat år 1972.

Kolff anses vara pionjär för konstruktion av konstgjorda organ och betraktas ofta som en av världens viktigaste läkare under 1900-talet. Han fick mer än 12 hedersdoktorat vid universitet över hela världen och mer än 120 internationella utmärkelser, bl. a. Harveypriset 1972, AMA Scientific Achievement Award 1982, Japanpriset 1986, Albert Lasker Award for Clinical Medical Research 2002 och Russpriset 2003. Han ingick i Life Magazines lista över de mest betydande personerna under 1900-talet.

Kolff dog i Philadelphia tre dagar före sin nittioåttonde födelsedag, den 11 februari 2009.