![]() |
Dryga tjoget guider samlade utanför Tycho Brahemuseet på Ven, en avkristnad kyrka |
Mattias Larsson, vår tillförordnade intendent på Kulturen under Mats Engströms pappaledighet, hade inviterat oss alla goda guider och tjänstgörande på Livets Museum till att komma på besök på hans ordinarie arbetsplats, Tycho Brahemuseet på ön Ven (eller Hven med gammalstavning). Det blev dryga tjoget som tog sig till färjeläget i Landskrona fvb Ven, där Mattias mötte upp liksom en buss. Det finns numera riktiga sådana på Ven.
Det blev en härligt minnesvärd utflykt. Tack Mattias, du är en utomordentlig guide, och du vet allt om den märklige Tycho Brahe, hans verk och liv. Tack vare dig vet vi nu själva också lite mera. Det är tack vare Tychos exceptionellt noggranna mätningar som Johannes Kepler några år efter Tychos död kunde visa hur solsystemet är byggt.
God lunch avåts och besök gjordes också på Spirit of Hven Backafallsbyn.
Det är sådant här som gör livet värt att leva med oss på Livets Museum i Lund.
Klicka på bilden för att se fler bilder från utfärden, museet och bränneriet Spirit of Hven Backafallsbyn. Anders Widell och Berndt Ehinger tog bilderna.
![]() |
Jullunch på Kultutens Östarp, SMHS' museiguider och styrelse |
I år samlades vi på fina Kulturens Östarp för att njuta av en jullunch. Krögaren sade sig servera Det Lilla Julbordet, men inte var det så litet, inte. Vid var och en av de dryga 30 platserna hade Nitten ordnat en liten julklapp som överraskning. Den fick enligt order inte öppnas förrän efter lunchen, men nu pryder den säkert mångas skrivplats under julen.
Anders Widell hade kameran med sig och tog en serie mycket fina bilder av guiderna och styrelsemedlemmarna. Klicka på bilden till vänster för att se dem. Där kan du också läsa den trevliga vers som Lasse Malm hade skaldat, med visst stöd från hr.V. Rydberg, och den fortsättning som Per Nettelbladt skickade efteråt.
![]() |
Utsikt över The Houses of Parliament från toppen på The London Eye. |
En stor andel av de fina guiderna på Livets Museum gjorde i mitten på april en studieresa till London för att se hur ett antal av de många medicinhistoriska museerna där fungerar och vad de ställer ut. Vädergudarna var på vår sida. Solen strålade vackert var dag, och hälsade oss redan första dagen med sommarväder.
Klicka på bilden till höger för att se bilder från resan.
![]() |
Trolleholms slott 2014-12-08 |
Livets museum går mot nya framgångar, och dessa firades i år med en jullunch på Trolleholms slott för styrelsemedlemmar och museiguider.
Klicka på slottsbilden för att se mera från evenemanget!
![]() |
Birgit Nilssons fädernegård i Västra Karup på Hallandsåsen
|
Birgit Nilssons stora framgångar som en av världens främsta operasångare gjorde det möjligt för henne att testamentariskt skapa ett museum över sina föräldrar och sin liv. Hon var liksom sin man Bertil Niklasson en mycket framgångsrik affärsmänniska och dessutom samlare.
Resultatet är nu ett mycket se- och njutbart museum i Västra Karup på Hallandsåsen. Museiguiderna gjorde ett besök där den 5 september 2014, och kom hem många erfarenheter rikare. Efteråt vankades delikat lunch hemma hos Iréne och Arne Jakobsson i Torekov.
Inte minst det granna sensommarvädret gjorde besöket minnesvärt. Klicka på bilden för att se Anna-Karin Levenstams bilder från utflykten.
![]() |
Museiguiderna vid Pharmakon i Hilleröd |
Museets alla värdefulla guider gjorde 2013-05-27 en utflykt till det farmacihistoriska museet på Pharmakon i Hilleröd på norra Själland. Vädret var bästa tänkbara, och alla lärde vi oss mycket om dansk apoteks- och läkemedelshistoria.
Stort tack till klubbmästaren Anitha "Nitten" Bruun som hade arrangerat utflykten tillsammans med museichefen Angelica Bondesson och Lars-Håkan Johansson. Klicka på bilden för att se flera bilder från besöket.
![]() |
Museiguiderna har samlats för att gå igenom sina uppgifter |
Alldeles före 1-årsdagen passerade vi 5000 besökare dittills, från första vernissagen den 14 april 2012, de många hundraden som kom på vernissagedagarna oräknade. Och den 7 juni var vi uppe i 7200 besökare, vernissagen inräknade. Detta är en magnifik framgång!
När vi började projektet gissade vi på att kanske kommer det en handfull besökare per dag, men det har blivit tiofaldigt flera. Guiderna har ofta skäppan full hela dagen, även om det någon gång kan bli lite långtråkiga dagar också.
Det är våra duktiga museiguider som vi har att tacka för framgångarna. De gör en helhjärtad och alldeles utmärkt ideell insats. Deras belöning är besökarnas glädje. På bilden till höger ser ni dem planlägga sina insatser. Klicka på den för att se flera bilder om guiderna och deras aktiviteter.
![]() |
Kymograf, byggd på fysiologiska institutionens verkstad i mitten på 1900-talet |
I den lite mindre skalan öppnade Livets Museum den 28 maj en särskild utställning om vetenskapliga instrument tillverkade under 1900-talets andra halva. Ända sedan 1800-talet har det varit fysiologers uppgift att mäta kroppens funktioner på olika vis, och för sådant behövs det apparater. Det var i första hand institutionspersonal som hade bjudits in.
Uställningen står kvar till november 2013, kanske längre.
Kom och beundra utsökt vetenskapligt hantverk!
Redan den 12 september kl 1630 - 1830 på sal F1 i Centralblocket i Lund blir det ett medicinhistoriskt seminarium, ordnat av Enheten för Medicinens Historia vid Medicinska Fakulteten i Lund:
Birgitta Castor: Mellan tillförsikt och tvivel – nedslag i smittkoppsvaccinationens historia.
Anders Jeppsson: Vaccinationer – vetenskap eller djävulens påfund?
Mats Lundström: Vad ska man tro på? Tonåringars beslutsfattande under svininfluensapandemin.
![]() |
Sven-Arne Sjöstrand får SMHS' hedersdiplom av Berndt Ehinger |
![]() |
Sven-Arne Sjöstrands hedersdiplom |
Sällskapet har den mycket värdefulla förmånen att ha många medarbetare son gör en brin insats utan att få mer än äran i ersättning. Sven-Arne Sjöstrand hör till den skaran, och han tilldelades därför Sällskapets Hedersdiplom på årets föreningsstämma. Han har sedan 1986 och fram till sin pensionering varit kansliansvarig och ekonom i Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet och Stiftelsen Medicinhistoriska museerna i Lund och Helsingborg. Han medverkade som redaktionssekreterare i produktionen av årsskrifter fram till sammanslagningen med Svensk Medicinhistorisk Tidskrift, som han också arbetade med i fyra år. Han producerade också supplementet nr 21 om urologi. Efter pensioneringen kvarstod han i Stiftelsen Medicinhistoriska museerna i Lund och Helsingborg så länge den var aktiv, och han har dessutom gjort en stor ideell insats under flera år vid ordnandet av Sällskapets arkiv.
Bengt Lindskog och Arne Brun på vernissagen |
Magnus Stenstam är en medicinare med stort konstintresse, och han har låtit Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet disponera sin samling gamla anatomiska planscher från 1700- och 1800-talen tillsammans med en bok från 1751 av Jacob Winslow om hur man undviker att begrava skendöda, den tidens stora skräck.
Vädret bjöd på strålande solsken, och evenemanget lockade många besökare, c:a 100. Magnus Stenstam är en mycket fin tecknare, och visade med hjälp av sin dotter Anna och hustru Brita valda delar av sin produktion, allt ifrån anatomiska teckningar till Toddybladsalster och mycket annat. Och så förstås sin fina samling anatomiska blad från 1700- och 1800-talen liksom Jacob Winslows bok med varningar för skendödhet. Läs mera på hemsidan:
http://www.medicinhistoriskasyd.se/SMHS sammanf förel/130323_Stenstam.html
Besökarna njöt och lovorden haglade. Kom själv och se! Utställningen är kvar till hösten 2013, kanske längre.
Bildsamlingen från Medicinhistoriska Museet i Lund håller på att digitaliseras, liksom sjukhusfotograf Björn Henrikssons samling negativ från Malmö Allmänna Sjukhus 1951 - 1999. Nästan 4400 bilder finns nu tillgängliga i en sökbar databas, och fler kommer. Klicka här eller på bilden här bredvid för att leta efter gamla sjukhusmiljöer. Där finns inte gamla läkarkursfoton med många identifierade kursdeltagare. Sådana gamla läkarkursfoton (mest från kirurgen i Lund) kan du se genom att klicka här.