![]() |
Det äldsta barnsjukhuset i Helsingborg, vid Bergaliden. Nu Medicinhistoriskt museum och sammanträdeslokal. Byggnaden är från 1888 och har en unik arkitektur. Foto från Aspvall 1979. |
En glädjande nyhet damp ned i dag, torsdagen den 13/6 2013. En person har förklarat sig villig att köpa Helsingborgs Medicinhistoriska Museums byggnad av Region Skåne och stå för museets hyra i 5 år. Egentligen skulle samlingarna nu ha börjat packas ner för magasinering i början på juni, för huset skall säljas, men för några veckor dök det upp en köpare som kommer att utan att begära hyra låta museet med dess verksamhet finnas kvar i lokalen under fem år. Därefter skall museet/Regionen betala hyra. Region Skånes kulturnämnd beslöt därför i går (130612) att avvakta med nedpackandet av museet.
Affären är ännu inte avslutad, juridiskt sett, och det har därför inte offentliggjorts vem som blir den nye ägaren till fastigheten. Ärendet är komplicerat, men både ordföranden i Helsingborgs Medicinhistoriska Förening, Lennart Cegrell, och biträdande kulturchefen i Region Skåne, Mats Hallberg, andas tillförsikt inför framtiden.
Vi hälsade nyheten med hurrarop från Medicinhistoriska Sällskapet i Lund, och vi gratulerar Medicinhistoriska Föreningen i Helsingborg och Lennart Cegrell till framgången.
Se också punkt 7 i Kulturnämndens dagordning med beslutsförslag (klicka här) / eller artikeln om beslutet i Helsingborgs Dagblad (klicka här).
![]() |
Entrén till Livets Museum i Lund ("gamla kvinnokliniken") |
![]() |
Museiguiderna har samlats för att gå igenom sina uppgifter |
Alldeles före 1-årsdagen passerade vi 5000 besökare dittills, från första vernissagen den 14 april 2012, de många hundraden som kom på vernissagedagarna oräknade. Den 7 juni 2013 hade vi haft sammanlagt nästan 7200 besökare sedan starten. Detta är en magnifik framgång!
När vi började projektet gissade vi på att kanske kommer det en handfull besökare per dag, men det har blivit tiofaldigt flera. Guiderna har ofta skäppan mer än full hela dagen, även om det ibland blir lite långtråkigare dagar också.
Det är våra duktiga museiguider som vi har framgångarna att tacka för. De gör en helhjärtad och alldeles utmärkt ideell insats. Besökarnas glädje blir deras belöning. På bilden till vänster ser ni dem planlägga sina insatser. Gå till SMHS' medlemssida (klicka på bilden) för att se flera bilder om guiderna och deras aktiviteter.
![]() |
Museiguiderna vid Pharmakon i Hilleröd |
Museets alla värdefulla guider gjorde 2013-05-27 en utflykt till det farmacihistoriska museet på Pharmakon i Hilleröd på norra Själland. Vädret var bästa tänkbara, och alla lärde vi oss mycket om dansk apoteks- och läkemedelshistoria. Gå till SMHS' medlemssida (klicka på bilden) för att se fler bilder från utflykten.
Stort tack till klubbmästaren Anitha "Nitten" Bruun som hade arrangerat utflykten tillsammans med museichefen Angelica Bondesson och Lars-Håkan Johansson.
![]() |
Kymograf, byggd på fysiologiska institutionens verkstad i mitten på 1900-talet |
I den lite mindre skalan öppnade Livets Museum den 28 maj en särskild utställning om vetenskapliga instrument tillverkade under 1900-talets andra halva. Ända sedan 1800-talet har det varit fysiologers uppgift att mäta kroppens funktioner på olika vis, och för sådant behövs det apparater. Det var i första hand institutionspersonal som hade bjudits in.
Uställningen står kvar till november 2013, kanske längre.
Kom och beundra utsökt vetenskapligt hantverk!
Redan den 12 september kl 1630 - 1830 på sal F1 i Centralblocket i Lund blir det ett medicinhistoriskt seminarium, ordnat av Enheten för Medicinens Historia vid Medicinska Fakulteten i Lund:
Birgitta Castor: Mellan tillförsikt och tvivel – nedslag i smittkoppsvaccinationens historia.
Anders Jeppsson: Vaccinationer – vetenskap eller djävulens påfund?
Mats Lundström: Vad ska man tro på? Tonåringars beslutsfattande under svininfluensapandemin.
![]() |
Sven-Arne Sjöstrand får SMHS' hedersdiplom av Berndt Ehinger |
![]() |
Sven-Arne Sjöstrands hedersdiplom |
Sällskapet har den mycket värdefulla förmånen att ha många medarbetare son gör en brin insats utan att få mer än äran i ersättning. Sven-Arne Sjöstrand hör till den skaran, och han tilldelades därför Sällskapets Hedersdiplom på årets föreningsstämma. Han har sedan 1986 och fram till sin pensionering varit kansliansvarig och ekonom i Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet och Stiftelsen Medicinhistoriska museerna i Lund och Helsingborg. Han medverkade som redaktionssekreterare i produktionen av årsskrifter fram till sammanslagningen med Svensk Medicinhistorisk Tidskrift, som han också arbetade med i fyra år. Han producerade också supplementet nr 21 om urologi. Efter pensioneringen kvarstod han i Stiftelsen Medicinhistoriska museerna i Lund och Helsingborg så länge den var aktiv, och han har dessutom gjort en stor ideell insats under flera år vid ordnandet av Sällskapets arkiv.
Bengt Lindskog och Arne Brun på vernissagen |
Magnus Stenstam är en medicinare med stort konstintresse, och han har låtit Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet disponera sin samling gamla anatomiska planscher från 1700- och 1800-talen tillsammans med en bok från 1751 av Jacob Winslow om hur man undviker att begrava skendöda, den tidens stora skräck.
Vädret bjöd på strålande solsken, och evenemanget lockade många besökare, c:a 100. Magnus Stenstam är en mycket fin tecknare, och visade med hjälp av sin dotter Anna och hustru Brita valda delar av sin produktion, allt ifrån anatomiska teckningar till Toddybladsalster och mycket annat. Och så förstås sin fina samling anatomiska blad från 1700- och 1800-talen liksom Jacob Winslows bok med varningar för skendödhet. Läs mera på hemsidan:
http://www.medicinhistoriskasyd.se/SMHS sammanf förel/130323_Stenstam.html
Besökarna njöt och lovorden haglade. Kom själv och se! Utställningen är kvar till hösten 2013, kanske längre.
Lasarettsgatan 5b (vid Rehabhuset) i Lund. Klicka på kartan nedan.
Museet är öppet tisdag - fredag kl 10 - 14 eller enligt överenskommelse med museichefen Caroline Owman eller Berndt Ehinger. Välkomna att titta in!
Barn gillar våra läsplattor (iPad) och lär sig i förbifarten mycket om hur kroppen fungerar - och hur kunskapen om den utvecklats
Bildsamlingen från Medicinhistoriska Museet i Lund håller på att digitaliseras, liksom sjukhusfotograf Björn Henrikssons samling negativ från Malmö Allmänna Sjukhus 1951 - 1999. Nästan 4400 bilder finns nu tillgängliga i en sökbar databas, och fler kommer. Klicka här eller på bilden här bredvid för att leta efter gamla sjukhusmiljöer. Där finns inte gamla läkarkursfoton med många identifierade kursdeltagare. Sådana gamla läkarkursfoton (mest från kirurgen i Lund) kan du se genom att klicka här.