Bakåt Förra Nästa Nästa 02.02.03

Klick på bild kan ge mer detaljer

Broby sanatorium Version 120204

Situationsplan, Broby sanatorium
Situationsplan för Broby Sanatorium efter tillbyggnaden,

Ibland räckte inte den vedertagna hygieniska-dietiska metoden för läkningen. Då tillämpades kollapsterapin, som kunde ske i flera former, gasning, thorakoplastik/revbensoperation eller plombering.

Gasningen gjordes av santorieläkaren genom att spruta in kvävgas i bröstkorgen så att lungan föll samman. Vid sammanväxningar mellan lungan och bröstkorgens insida löstes dessa genom bränning. Thorakoplastiken hade samma effekt genom att några av de översta revbenan avlägsnades så att lungans övre del föll samman. Vid plombering sprutade man in olja i lungsäcken för att trycka samman delar av den sjuka lungan.

I Kristianstads län ansvarade överläkaren Karl-Axel Lagergren på Hässleholms lasarett för dessa operationer. 1939 - 1953 var han kirurgkonsult på Brobysanatoriet och bedömde varje tuberkulosfall tillsammans med sanatorieläkaren Erik Thorell. Det var inte sällan han cyklade fram och tillbaka till Broby för konsultationerna. På 50-talet blev kirurgin mera avancerad med operation av delar eller hela lungan, och kirurgin sköttes då i Lund.  

Broby 1971
Broby år 1971, vackert inbäddat i barrskog, ännu i gott skick, men med krympande sanatorievård.

När ansträngningarna mot tuberkulosen så småningom reducerade behovet av sanatorieplatser började vårdsalarna i Broby användas för andra typer av vård, och 1964 ändrades namnet därför till Brobysjukhuset. Endast två avdelnngar för tuberkulsovård blev kvar. År 1974 flyttades sedan vården över till Orup, och dispensären till Kristianstads lasarett. På sjukhuset fanns då bara långtidssjukvård kvar och en vårdcentral.

1995 hade också dessa verksamheter flyttats och sjukhuset stod tomt. Olika verksamheter har kommit och gått. Bland annat har pingstkyrkan i bygden rustat upp ett par av annexen för att varje år sedan 1995 ordna ett c:a 4 veckors sommarläger för barn från Ukraina, påverkade av kärnkraftsolyckan i Tjernobyl år 1986. År 2012 blir det 58 barn. Det finns förhoppningar om framtida verksamheter i fastigheten, men ännu står den på 2010-talet mestadels tom och förfaller allt mer.