Bakåt Förra Nästa Nästa 02.01.03.04. ver 20150129

Klick på bild kan ge mer detaljer
Nils Alwall
Till bio­gra­fins start­sida

Nils Alwall, dialyspionjär

Första publikationen om klinisk dialys

År 1941 fick Nils Alwall ett do­cent­sti­pen­dium och ägnade sig därefter helhjärtat åt experiment med konstgjord njure. Från denna tid härstammar de första modellerna gjorda av trä och snöre (se avsnittet om dialysatorer, klicka här). Han försökte förlänga kaniners liv efter en experimentell njurskada eller efter att ha tagit bort njurarna, och använde en konstgjord njure som han konstruerat. Han studerade också metoder för att koppla apparater till blodbanan, den gången pionjärarbeten (klicka här för att se det särskilda avsnittet om detta).

Första behandlingsprotokollet
Del av försöksprotokollet vid den första kliniska dialysen i Lund

Experiment med njursjuka kaniner som behandlades med konstgjord njure visade goda resultat. Nils Alwall fick efter hand tillgång till allt bättre material och konstruerade en större konstgjord njure, tänkt för människor (se artikelsidan till vänster). En renad form av heparin (som förhindrar blodpropp) kom också i marknaden. Många njurpatienter sökte sig till Lund på ryktet att det där fanns en läkare med intresse för njursjukdomar. År 1944 tog Nils Alwall, sannolikt som en av de första i världen, en liten bit av en patientens ena njure till mikroskopisk undersökning (metoden kallas njurbiopsi), vilket underlättade rätt diagnos. På 1950-talet blev njurbiopsi rutin.

Nils Alwall vid sin första kliniska dialysator
Nils Alwall vid en patientdialys 1946

Efter flera års experiment och djurförsök kunde den första patienten behandlas i Lund natten mellan den 3 och 4 september 1946. Det var en 48-årig man, medvetslös på grund av obotlig njursvikt vid en njurinflammation, och utan chans att överleva. Patienten låg i sin säng som lyftes upp på ett laboratoriebord, liksom dialysapparaten. Höjden behövdes för tömning av denna. Effekten av behandlingen var tydlig: kroppen avgiftades. Patienten förbättrades kliniskt också tillfälligt, men var redan från början döende, och dog nästa dag.

Nils Alwall kunde senare konstatera att ”med denna behandling hade konstgjord njure äntligen fått sitt genombrott som behandlingsmetod i Lund”.