Bakåt Förra Nästa Nästa 07.01
Klick på bild kan ge mer detaljer
Lungtuberkulos på en röntgenbild
Röntgenbild av en patient med lungtuberkulos, tydligast synlig som en rund struktur (en s.k. kavern vid pilarna) i toppen på patientens vänstra lunga. Tuberkulos finns också på flera andra ställen i dessa lungor.

Om tuberkulos (TBC)Version 120222

Tuberkulos är en infektion som kan angripa vilket organ som helst i kroppen, men ofta är den en lungsjukdom, för den sprids oftast via luften med droppar från en hostande patient. Förr spreds sjukdomen också via mjölk från infekterade kor, och resultatet kunde då bli tuberkulos i halsen. Smittämnet är en bacill med hög smittsamhet (Mycobacterium tuberculosis och några snarlika arter), men risken för allvarlig sjukdom är likväl jämförelsevis låg, för kroppen försvarar sig oftast bra. Bacillen beskrevs 1882 av Robert Koch i Berlin, en av bakteriologins stora föregångsmän. Insikten om vad som orsakade sjukdomen var grundläggande för arbetet med att skapa fungerande behandlingar mot den.

Brevmärke, Nationalföreningen mot Tuberkulos
Brevmärke sålt till förmån för Svenska Nationalföreningen mot Tuberkulos

”Tuberkulosen måste betecknas som en av huvudkällorna till rådande fattigdom och för tidig död. Man kan säga att den tär på hela nationens livskraft”, stod det bland annat i ett upprop inför bildandet av Svenska Nationalföreningen mot Tuberkulos år 1904. Överst bland de stödjande stod kronprins Gustaf, sedermera kung Gustaf V. Ett annat bekant namn var Selma Lagerlöf. Föreningen fick snabbt stort stöd, och kunde mycket framgångsrikt skapa resurser som fortfarande är till stor nytta för behandling av lungsjukdomar och forskning mot dem. Nationalföreningen sålde bl.a. bildens klistermärke, som man satte på brev för att visa mottagaren att man stödde en god sak.

1907 års majblomma
1907 års Första­maj-blomma. Foto: Peter Segemark. Bildkälla: Nordiska museet

De allra första majblommorna såldes 1907 i Göteborg på initiativ av en mycket handlingskraftig och engagerad kvinna, Beda Hallberg. Avsikten var att få fram resurser för att stödja barn med tuberkulos, och framgången blev omedelbar. Blomman kostade då 10 öre styck, och hela 139.000 såldes. Majblommerörelsen spred sig över hela landet och långt ut i Europa. Sedan tuberkulosen drivits tillbaka började den år 1955 stödja flera andra typer av insatser för att förbättra barns villkor i Sverige.