![]() ![]() |
Klick på bild kan ge mer detaljer |
![]() |
Liten pojke på väg från Trelleborg till Solbackens sommarkoloni 1945. Bildkälla: Kulturföreningen Callunas bildarkiv |
De första sommarkolonierna för barn uppstod i Schweiz i början av 1860-talet. Avsikten var att stärka barnens krafter efter ett långt och frestande läsår genom vistelse i frisk luft och stärkande bad. Den första sommarkolonin i Sverige startades av Agnes Lagerstedt 1884 i Roslagen. Verksamheten växte med hjälp av olika donatorer, som Majblomman och Barnens Dag. Frivilliga bidrag stod länge för kostnaderna.
Det fanns fanns flera olika sådana kolonier på Falsterbonäset, och några hade tuberkulos som argument för sin existens. "Solbacken" var avsedd för barn från Trelleborg som hemma levde i en miljö med tuberkulos. Malmö Allmänna Sjukhus Sommarkoloni i Höllviken var framförallt inriktad mot vård av barn med skrofler och tuberkulos i skelettet.
Det näraliggande Ljungsäters sanatorium riktade sig också särskilt till barn med tuberkulos. Klicka här för att läsa om detta.
![]() |
Solbackens sommarkoloni i Höllviken. Bildkälla: Kulturföreningen Callunas bildarkiv |
För att göra det möjligt för "hotade barn" från Trelleborg (sådana som levde i en miljö med tuberkulos) att vara på sommarkoloni grundades i samband med ett möte i Skytts-gårdens hörsal den 25 Februari 1936 en särskild förening, ”Malmöhus Läns Dispensär i Trelleborg” med uppgift att driva en sommarkoloni i Höllviken. Tack vare en donation kunde man köpa in Villa Solbacken och bereda plats för 45 barn. Verksamheten finns beskriven fram till mitten av 1950-talet och i positiva ordalag. Därefter finns inga data.
![]() |
Solbackens sommarkoloni i Höllviken i sen tid. iBldkälla: Kulturföreningen Callunas bildarkiv |
Solbacken ligger vid Kungsmansvägen. Fastigheten finns fortfarande kvar, men är nu i privat ägo.
Från Trelleborgs Öfre tog man frustande ångtåg till Vellinge för tågbyte. Färden gick sedan söderut till stationen i Foteviken. Där möttes barnen av en tant med ett plakat som det stod ”Solbacken” på. Sista biten var det apostlahästarna som gällde.
![]() |
Sommarkolonin i Höllviken. . Bildkälla: Kulturföreningen Callunas bildarkiv |
![]() |
Malmö stads Sommarkoloni i Höllviken kom igång 1912 med ekonomiskt bidrag från Murmanska fonden, först i en hyrd lokal. Den var huvudsakligen till för barn med tuberkulos i skelettet.
År 1915 donerade direktör Gustaf Löfberg på Löfbergs glas- och porslinsaffär en tomt vid Höllvikens järnvägsstation på Falsterbobanan. Tillsammans med och arkitekt Ernst Håkansson skänkte han också en byggnad som stått på Baltiska utställningen som ”Förenade glasbrukens hytta”, och som flyttades till tomten. Sommarkolonien blev ett omtyckt annex till ortopediska avdelningen vid Malmö Allmänna Sjukhus. Den var öppen från den 15 juni till 1 oktober.
![]() |
Malmö stads Sommarkoloni vid Höllviken före 1945. Bara landsvägen och järnvägen skilde kolonin från Öresund. Bildkälla: Kulturföreningen Callunas bildarkiv |
Genom anslag från staden och stiftelser kunde hemmet ta emot och vårda barn fram till 1939, då fastigheten togs över av militären och verksamheten lades ner. Vid en brand på nyåret 1944/45 ödelades huvudbyggnaden helt, men utan att personskador uppkom.
Informationskälla: I. H. Johansson (2009) och Kulturföreningen Calluna.