Bakåt Förra Nästa Nästa 02.01.01
Klick på bild kan ge mer detaljer

Orups Sanatorium Version 120220

Orupssanatoriet, söderfasader
Sanatoriet ligger i barrskogsbygd på en höjd vid Ringsjön, ett idealiskt läge med stora skönhetsvärden. "Annexet", Malmö stads sanatorium närmast i bilden och huvudbyggnaden längre bort. Foto i mitten på 1900-talet.

Sanatorieret har en för vårdformen typisk lokalisering i skånsk "alpmiljö". Den rena, klara luften och den omgivande skogen ingick som viktiga beståndsdelar i behandlingsprogrammet.

Anläggningen hölls isolerad för att förhindra att smitta spreds, och var i många avseenden självförsörjande, fr. a. med grönsaker, frukt och potatis från en egen köksträdgård och ett litet lantbruk. Ris för uppvärmning togs ur skogen, men kol fraktades ursprungligen med en hästdragen järnväg från en förrådslada till huvudbyggnadens panncentral.

Inredningen var knapp och sparsam. Allt var underordnat sanatoriekurens mål: hälsa genom hygien, disciplin och oavlåtlig kamp mot smittämnet. Framgång lät vänta på sig, men den kom i mitten på 1900-talet.

Kirurgisk behandling av tuberkulos på patienter från Malmöhus läns landsting gjordes av Gösta Lundh i Landskrona, på sin tid en mycket känd lungkirurg, död 1948. Bröstkorgsoperationer på malmöpatienterna utfördes i Malmö, medan gasning och reinsufflationer gjordes av läkarna på Orup. År 1936 anlades pneumothorax på 100 patienter och reinsufflationer gjordes inte mindre än 4696 gånger. Antalet länspatienter var det året 326, varav 22 var barn under 15 år, och antalet malmöpatienter var 111, varav 4 barn. På 1940-talet  gjordes alla större thoraxingrepp i Lund eller Malmö.

Gemensamt för många av sanatorierna var att de uppfördes i en stil med anknytning till svensk stormaktstid: släta putsfasader, småspröjsade fönster och brutna tak, inte helt olikt det militära kasernbyggandet från samma tid, 1910-talet. Anläggningen har efterhand kompletterats med flera olika byggnader, inklusive personalboståder. År 1928 uppfördes vattentornet i en stil som påminner om äldre försvarsbyggnader. 1943 hade sjukhuset 308 vårdplatser, varav 64 för Malmö stad.

Fasadernas ursprungliga småspröjsade fönsterkaraktär har i senare tid ändrats till karaktärslösa hela rutor.