![]() ![]() |
Klick på bild kan ge mer detaljer |
Den första njurtransplantationen i Lund. Skånska Dagbladet 1968. |
|
Antal njurtransplantationer i Sverige, årligen. (njurar från avlidna CD, levande LD givare och totalt). |
Sedan 1950 hade man i Sverige och övat tekniken på djur, men det var först i början av 1960- talet, när nya mediciner mot avstötning kom, som man började planera för rutinmässiga njurtransplantationer.
Den första njurtransplantationen i Sverige genomfördes den 8 april 1964 på Serafimerlasarettet i Stockholm av professor Curt Franksson. En 17-årig patient fick en njure från sin far. Verksamheten i Göteborg startades 1965. I Lund gjordes den första operationen av kirurgprofessorn Philip Sandblom och urologdocenten Gösta Jönsson i januari 1968. I Uppsala utfördes den första njurtransplantation 1969.
Redan år 1968 hade över 1000 njurtransplantationer utförts i världen, och omkring 70% av patienterna överlevde i 2 år. Redan då märktes svårigheter att få tillgång till tillräckligt antal njurar från döda människor (nekronjurar). Patienterna fick stå på väntelistor över 2 år tills en lämplig nekronjure blev tillgänglig. Deras släktingar erbjöd sig allt oftare att donera en njure.
Den första transplantationslagen i Sverige infördes 1975. Bestämmelserna är olika för levande och för avlidna givare. Dödsbegreppet har också ändrats 1988 från hjärtdöd till hjärndöd, vilket har förbättrat tillgången till njurar från avlidna (nekronjurar).
Det finns 4 centra för njurtransplantation i Sverige: Stockholm, Göteborg, Malmö-Lund och Uppsala. I slutet av 2013 levde över 5000 patienter i Sverige tack vare fungerande transplanterad njure.
Klicka på bilderna för att förstora dem.