Vernissagemingel 2013-11-01 Vernissageträngsel
Trängseln var stor vid den mycket lyckade vernissagen den 1 november 2013.
Öra i modell
Ett öra i modell

Vernissage 2013-11-01: Höra och lyssna

Teknik i hörselns tjänst

Utställningsinvigning
Lars Malm, Nedelko Grbic och Rector Magnificus Per Eriksson strax efter Rectors bandklippning.

Fredagen den 1 november klockan 14:00 invigde rektorn vid Lunds universitet, Per Eriksson, utställningen ”Höra och Lyssna – teknik i hörselns tjänst” på Livets museum.  Banbrytande forskning inom området och en ny uppfinning av lundaforskaren Nedelko Grbic har initierat utställningen. Professor em. Lars Malm hade ordnat den tillsammans museipedagogen Angelica Bondesson på Livets Museum, Lars-Håkan Johansson där och en grupp initierade som Lars Malm samlade kring sig.

Med avancerad signalbearbetning kan allt ljud utom mänskligt tal filtreras bort berättade Nedelko Grbic i en intressant föreläsning där han sekunderades av Rector Magnificus, sin forne handledare på Lunds Tekniska Högskola. Det blev en elegant växelsång, där Rector berättade om hörprojektets start.

Det fanns döva i auditoriet, och föreläsningen översattes av teckentolkar, som på bilden till vänster.

Publik i emeritaget
Fullsatt i Emeritaget på Livets Museum
Eleganta nya hörapparater
Dagens hörapparater är som små smycken. Från Kulturen i Lund.
Nedelko föreläser
Nedelko Grbic föreläser i Emeritaget på Livets Museum om signalbearbetning för moderna hörapparater. Rector Magnificus till vänster i bild. Berndt Ehinger i bakgrunden skötte högtalaren.
Rector Magnificus sekunderar
Rector Magnificus Per Eriksson i växelsång med Nedelko Gbric. Teckentolken är i aktion till höger i bilden.
Rector och Nedelko
Rector Magnificus Per Eriksson och Nedelko Grbic efter föreläsningen

Livets Museums föreläsningssal i valvet över Allhelgona Kyrkogata, Emeritaget, var fullsatt, och många fick stå utanför.

Signalbearbetninen görs med digital teknik i ett millimeterstort chip, litet nog att placeras i en elegant modern liten hörapparat. Buller är ljud med frekvenser i vad som statistiskt kallas för en Gauss-fördelning, medan mänskligt tal har en annan fördelning (Laplace-fördelning). Det går att förstärka antingen den ena eller andra typen av frekvensfördelningar, och med mer än en mikrofon kan man nu också sortera fram riktningen till den som talar och förstärka just det ljudet.

Publiken minglade och beundrade gamla och nya hörapparater, bildspel och filmer på utställningen.

Lars Malm visar hörapparat Bengt Lindskog och Harry Lecerof
Lars Malm demonstrerar en modern liten hörapparat och dess ännu mindre lilla kiselchip i en monter. Chien är för liten för att synas på bilden, bara den kloss den sitter på. Bengt I. Lindskog och Harry Lecerof på vernissagen.
Lars visar Rector

Bilder och film i hörutställning

Hörutställningens bild- och skärmavdelning

 

Lars Malm tillsammans med Rector Magnificus Per Eriksson och hans fru vid skärmen om kokleaimplantat.

Föremål i utställningen, från Kulturen i Lund:

Hörtratt Hörglasögon

Ett par s.k. hörglasögon från 1969. Idén blev i praktiken aldrig mycket använd. Behovet av glasögon och hörapparat går allför ofta i otakt.

Hörselhjälpmedel (s.k. conversation tube) från 1800-talet. Den böjliga slangen gör att man på ett enkelt sätt kan rikta tratten mot den som talar.
Kokleaimplantat Till vänster: Utrustning för kokleaimplantat. Via en sändar- och en mottagarspole på huden ut- respektive insida för att komma genom den (de runda delarna till höger) skickas signaler från hörapparaten bakom örat till hjärnan via hörselnerven. Här ses modellen Nucleus 6 från företaget Cochlear.