Årsberättelse för Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet för arbetsåret april 2012 - april 2013

Preliminär version i mars 2013. Den slutliga kommer i årsskriften.

Sammanfattning

Det gångna verksamhetsårets stora händelser är

Föremålssamling, utställning och museum

Den ansenliga mängd medicinhistoriska föremål som genom åren hade samlats på det forna Medicinhistoriska Museet i Lund gallrades och katalogiserades 2009-2010. Region Skåne har för avsikt att göra katalog och bilder allmänt tillgängliga på Internet, men detta har av olika administrativa skäl ännu inte kunnat genomföras. Det kommer förhoppningsvis i gång under 2013.
Medicinhistoriska Magasinet hade tidigare måst hållas stängt, vilket var ett problem eftersom sjukhusen hela tiden genererar nya arkivalier, och eftersom det finns stor efterfrågan på medicinhistoriska objekt för olika visningar och presentationer. I Mats Engströms tjänst på Kulturen ingår att hantera dessa samlingar, vilket har inneburit en stor förbättring.

Livets Museum i Lund

Sällskapets vice ordförande, Lars Lidgren, har varit drivande i skapandet av detta museum tillsammans med museichefen Caroline Owman och ordföranden Berndt Ehinger. En första etapp öppnades det den 14 april 2012 och en andra den 10 november 2012. Vernissagerna väckte stort intresse i dagspressen, och publiken strömmade till i glädjande stora skaror, mycket större än förväntat.


Sjukhusorkestern Corps Callosum gladde de talrika besökarna lika mycket som den varma vårsolen vid vernissagen den 14 april 2012. Kön blev lång, och öppningsceremonin fick bisseras för att alla skulle få vara med om den.

Museet visar sydsvensk medicinhistoria på ett tilltalande vis tack vare att det inte är en konventionell utställning av föremål i montrar. Utställningen utgår i stället från människokroppen, något alla är nyfikna på, och vill att besökaren får en intressant och lärorik upplevelse av detta och den historia som ligger bakom våra kunskaper om den. På en 500 kvadratmeter stor utställningsyta visar vi människan som frisk eller sjuk i olika delar av livet och hur denna kunskap har skapats. Med helt ny upplevelseteknik, interaktivitet och delaktighet bjuder museet in besökaren att lära sig mer om kroppen. Det ligger mycket centralt, i den kulturhistoriskt intressanta ovanjordiska kulvert som binder samman gamla södra sjukhusområdet med dagens lasarett.
Anslag från Evy och Gunnar Sandbergs Stiftelse, Kultur Skåne i Region Skåne och Sparbanksstiftelsen Färs och Frosta gjorde det möjligt att starta projektet. Anslag har sedan tillkommit från Crafoordska stiftelsen, Maggie Stephens stiftelse, Medicinska Fakulteten i Lund, Erik o Angelica Sparres Stiftelse, Kungl. Fysiografiska Sällskapet i Lund, Roche AB, Reumatikerförbundet, Ortopedteknik AB i Kristianstad, Aktiv Ortopedteknik, Camp Scandinavia AB och Otto Bock AB.


Det blev trångt i utställningen vid vernissgen den 14 april, och det kom minst lika många till nästa vernissage den 10 november 2012.

Hemsida, bildspel och kalendarium

Sällskapets hemsida (se http://www.medicinhistoriskasyd.se) har varit i stabil drift på permanent adress sedan februari 2009 och hålls aktuell av Sällskapets hemsidesansvarige, Berndt Ehinger.
Ett regelbundet förnyat kalendarium över medicinhistorisk intressanta aktiviteter i Sydsverige är en viktig del av hemsida. Där finns också flera olika medicinhistoriska bildspel utarbetade av olika medlemmar i Sällskapet.

Medicinhistoriskt bildarkiv

Det forna medicinhistoriska museets bildarkiv har digitaliseras och indexeras med hjälp av anslag från Jacob Wallenbergs Särskilda Fond. De har lagts i ett Öppet Bildarkiv, skapat av Sällskapet för ändamålet (se http://www.medicinhistoriskasyd.se/smhs_bilder/).
Sammanlagt innehåller arkivet nu c:a 3000 bilder från det forna Medicinhistoriska Museets samlingar. Bilderna är digitaliserade med hög standard, och avsikten är att så småningom få in dem i den medicinhistoriska bilddatabas som Kulturen planerar att sätta upp. Bilderna har fin efterfrågan, och visas i olika medicinhistoriska sammanhang. I den monumentala och väl illustrerade Lunds Stads Historia i 3 tunga band (utkomna 2012 -2013) kom inte mindre än ett dussin bilder från Sällskapets samlingar.
Flera andra bildsamlingar håller på att tillföras:
Sjuhusfotografen på Malmö Allmänna Sjukhus (MAS), Björn Henriksson, har deponerat sin samling negativ från MAS under åren 1951 – 1999. Det rör sig om uppskattningsvis 20 000 negativ. Medlemmar från Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet, särskilt Anders Biörk­lund och Torsten Landberg, har gått igenom negativalbumen och gjort ett urval av dem för digitalisering. Arbetet pågår sedan hösten 2012.
Ett mycket värdefullt fotoalbum har lånats ut för digitalisering av Gunilla Lundskog Svensson. Hon är dotter till narkosläkaren i Malmö, Olle Lundskog. Det gjordes av dennes medarbetare till hans pensionering 1981. och täcker tiden från 1847 till Lundskogs pensionering. Bilderna har lagts ut på Internet i Sällskapets Öppna Bildarkiv. Detta album var mycket väl namnsatt, och fungerar som en stabil informationskälla om olika personer och aktiviteter vid Malmö Allmänna Sjukhus, inte minst för negativen i fotograf Björn Henrikssons samling.
Respiratorteknikern Klas Ramnerö har lånat ut en annan mycket värdefull bildsamling från infektionskliniken i Malmö på 1930 – 1960-talet. Korrekturläsning med långivaren står i tur, och bilderna kommer troligen ut på Internet under våren 2013

Föreläsningar etc., från årsmötet 2011 och senare

Sammanfattningar av föreläsningarna kan ses på Sällskapets hemsida, http://www.medicinhistoriskasyd.se/index.html. Titta på ”Skrifter” i vänsterspalten och sedan på ”Sammanf. SMHS’ föreläsn”.


Sällskapet samarbetar fortsatt framgångsrikt med Skåne-SÄL, d. v. s. skåneavdelningen av Samfundet Äldre Läkare.

Aktivitet

Datum

Tid

Plats

Organisatör

Berndt Ehinger: Allvar Gullstrand, ögonläkare, nobelpristagare och Einsteinopponent

2012-04-16

1800-1845

Kultur­ana­tomen, Biskops­gatan 7, Lund

Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet

Lena Ambjörn: Medeltida medicin, ur arabiskt källmaterial.

2012-09-10

19:00

Sal F1, Centralblocket, Universitets­sjukhuset i Lund

Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet

Stefan Seregard: Lord Nelsons öga.

2012-10-08

19:00

Sal F1, Centralblocket, Universitets­sjukhuset i Lund

Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet

Nils Hansson: Svensk-tyska medicinska kontakter 1933-1945 Prisföreläsning, Bengt Lindskogs medicinhistoriska pris

2012-11-09

18:00

Kulturanatomen, Biskopsgatan 7, Lund

Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet med SÄL som inbjudna

Anders Frøland: Odenius och Löwegren, to medicinhistoriske koryfæer fra det tidlige 1900-tals Lund.

2013-02-25

19:00

Sal F1, Centralblocket, Universitets­sjukhuset i Lund

Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet

Lars-Eric Jönsson: Personliga erfarenheter i Psykiatrins historia. Berättelser från insidan.

2013-03-18

19:00

Sal F1, Centralblocket, Universitets­sjukhuset i Lund

Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet

Ulf Ellervik: Kärlekens kemi

2013-04-15

1800-1845 (OBS TIDEN)

Kultur­ana­tomen, Biskops­gatan 7, Lund

Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet

 

En ros till arrangörernaTraditionsenlig gåsafest hölls den 9 november med medlemmar från SÄL och många och andra trevliga vänner, god mat och goda viner. Stämningen var hög och Greta Roslund, Birgitta Castor, Anitha Bruun och Anders Biörklund skall som så många gånger förr ha ett stort tack för ett förnämligt arrangemang!

Bland övriga medicinhistoriska aktiviteter under verksamhetsåret kan nämnas

Styrelsen

Styrelsen har sammanträtt elva gånger sedan årsmötet 2012 och fram till och med årsmötet 2013. De viktigaste frågor som bearbetats har som tidigare rört föreläsningar, publikationer och den medicinhistoriska utställningen i den ovanjordiska kulverten längs Allhelgona Kyrkogata (”Livets Museum”).
Styrelsen har arbetat vidare med att förmå Region Skåne att vårda sina medicinhistoriska samlingar på ett tillfredsställande sätt. Ett mål är nått i och med att Region Skåne bekostar en intendent på Kulturistoriska Museet i Lund med särskilt ansvar för medicinens historia i Skåne, Mats Engström. Det Medicinhistoriska Magasinet är gallrat och katalogiserat, kan nu hållas levande tack vare detta. Katalogen har ännu inte gjorts allmänt tillgänglig.
Kultur Skåne inom Region Skåne har förklarat sig ha för avsikt att från september 2013 överta driften av Livets Museum i Lund, vilket med god trovärdighet säkrar dess framtid.
Styrelsen har bestått av Berndt Ehinger (ordförande), Lars Lidgren (vice ordförande), Anitha Bruun (skattmästare), Bodil Persson (sekreterare), Birgitta Castor, Kerstin Brauer, Gunnar Broberg och Ido Leden. Ersättare har varit Per Nettelbladt, Karl-Göran Thorngren, Ola Nived, Greta Roslund och Caroline Owman. Peter M. Nilsson, Mats Engström, Lennart Cegrell och Martin Andrén har ofta varit adjungerade som representanter för Medicinska Fakulteten i Lund, Kulturhistoriska museet i Lund, Medicinhistoriska Museet i Helsingborg respektive Kultur Skåne, liksom Bengt I. Lindskog, Håkan Westling och Anders Biörklund för att bistå med sin stora administrativa och medicinhistoriska erfarenhet.

En särskild arbetsgrupp utsedd av Sällskapet och medicinska fakulteten i Lund har varit knuten till styrelsen för utvecklingen av museifrågan och Sällskapets utställning: Anders Biörklund, Bengt I. Lindskog, Håkan Westling och ordföranden.

Årsskriften

Sällskapet presenterade i slutet på hösten 2012 sin årsbok för året, ”Smittor, epidemisjukhus och infektionsläkare i Sydsverige”. Bodil Persson är Sällskapets huvudredakör, och Birgitta Castor var temaredaktör. Redaktionen bestod av Kerstin Brauer (som gjorde den tekniska utformningen av skriften, ett stort arbete; Sällskapet tackar), Bodil Persson, Ido Leden, Bengt I. Lindskog, Gunnar Lundin och ordföranden. Redaktionskommittén fortsätter med årsskriften, och nästa planeras handla om rörelseorganens sjukdomar, med Lars Lidgren som temaredaktör

Sällskapets expedition

Sällskapet har en expedition på Lasarettsgatan 9, 4tr (vinden på Rehabhuset, tidigare Gamla Kvinnokliniken). Besöksadressen är Lasarettsgatan 9, men det är lättare att nå Sällskapet via Livets Museum på Lasarettsgatan 5B (postadress Lasarettsgatan 7, 221 85 Lund) eller via telefon 046 172882. Museet har f.n. öppet tisdag till fredag kl 10 - 14.

Medlemsavgift

Sällskapets medlemsantal är i stadigt stigande, och ligger nu på c:a 250. Medlemsavgiften har under året varit 250 kronor. Sällskapets aktivitet är fortsatt hög, men medlemsavgiften kommer inte att behöva ökas i år. Sällskapets medlemmar får för detta årsboken med supplement liksom ett eller två brev per termin med information om Sällskapets olika aktiviteter.

Lund i mars 2013

 

Berndt Ehinger


Ordförande
För styrelsen:

 

Lars Lidgren (v. ordf.)

 

Anitha Bruun (skattmästare)

 

Bodil Persson (sekr.)

 

Kerstin Brauer

 

Gunnar Broberg

 

Birgitta Castor

 

Ido Leden