Årsberättelse för Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet för arbetsåret april 2011 - april 2012

Sammanfattning

Det gångna verksamhetsårets stora händelser är

Föremålssamling, utställning och museum

Den ansenliga mängd medicinhistoriska föremål som genom åren hade samlats på det forna Medicinhistoriska Museet i Lund gallrades och katalogiserades 2009-2010.  Arbete pågår nu med att göra katalog och bilder allmänt tillgängliga på Internet, och blir förhoppningsvis klart under 2012. Hittills har det Medicinhistoriska Magasinet måst hållas stängt, vilket är ett problem eftersom sjukhusen hela tiden genererar nya arkivalier, och eftersom det finns stor efterfrågan på medicinhistoriska objekt för olika visningar och presentationer. Kulturen har i början av 2012 fått medel från Region Skåne för att tillsätta en tjänst som intendent för att ta hand om bl.a. det Medicinhistoriska Magasinet. Den tillsattes i slutet av våren 2012 med Mats Engström som innehavare.


Livets Museum i Lund

Sällskapets vice ordförande, Lars Lidgren, har varit drivande i skapandet av detta museum, som i en första etapp öppnades den 14 april 2012. Vi avser visa sydsvensk medicinhistoria på ett tilltalande vis genom att undvika att göra en konventionell utställning av föremål i montrar. Utställningen utgår i stället från människokroppen, något alla är nyfikna på, och vill att besökaren får en intressant och lärorik upplevelse av detta och den historia som ligger bakom våra kunskaper om den. På en 500 kvadratmeter stor utställningsyta kommer vi att visa människan som frisk eller sjuk i olika delar av livet och hur denna kunskap har skapats. Med helt ny upplevelseteknik, interaktivitet och delaktighet bjuder vi in besökaren att lära sig mer om kroppen. Museet ligger i den kulturhistoriskt intressanta ovanjordiska kulvert som binder samman gamla södra sjukhusområdet med dagens lasarett.
Utställningen kommer i sin första etapp att visa rörelse­organen, cirkulationsystem i kroppen och hjärnan. Utveck­lings­historiskt kan man se att t.ex. en säl eller en flygande hund har samma grundkonstruktion. Extremiteter är t.ex. byggda efter principen 1-2-5, dvs 1 ben närmast bålen, 2 ben efter första leden och sedan 5 ben. Vi kommer att visa skelett ur djurvärlden, inlånade från det nu magasinerade Zoologiska museet, bildens flygande hund och en säl – mycket olika till det yttre, men samma konstruktion i grunden.
Anslag från Evy och Gunnar Sandbergs Stiftelse, Kultur Skåne i Region Skåne och Sparbanksstiftelsen Färs och Frosta gjorde det möjligt att starta projektet. Anslag har sedan tillkommit från Crafoordska stiftelsen, Maggie Stephens stiftelse, Erik o Angelica Sparres Stiftelse, Roche AB, Reumatikerförbundet, Ortopedteknik AB i Kristianstad, Aktiv Ortopedteknik, Camp Scandinavia AB och Otto Bock AB.

Hemsida, bildspel och kalendarium

Denna Sällskapets hemsida har varit i stabil drift på permanent adress sedan februari 2009 och hålls aktuell av Sällskapets hemsidesansvarige, Berndt Ehinger. Den har hösten 2011 fått ny grafisk form, bättre anpassat till det breda format (16:9) som håller på att bli standard för datorer.
På hemsidan finns fortsatt ett regelbundet förnyat kalendarium över medicinhistorisk intressanta aktiviteter i Sydsverige och flera olika medicinhistoriska bildspel utarbetade av olika medlemmar i Sällskapet. Under året tillkom bildspel om utvecklingen av Practicum i Lund, om Nobelpristagaren Niels R. Finsen och hans verk, om Skånska Lasarett och om Skånska Sanatorier. Fler är under utarbetande.
På hemsidan finns också länkar till många andra hemsidor av medicinhistoriskt intresse.

Senaste bildspelet: Skånska sanatorier

De skånska sanatorierna tillkom under 1900-talets första decennier, samtidigt med de flesta andra i Sverige. De tog då väl hand om tuberkulos, en förskräcklig och alltför ofta dödande sjukdom. Bilden visar Orupssana­to­riet på 1930-talet. På 1960-talet behövdes sanatorier­na inte längre, och många har så småningom gjorts om till rehabiliterings- eller lång­vårds­kliniker. En femhövdad författargrupp beskriver denna utveckling för Skånes del i ett nytt bildspel. Se http://www.medicinhistoriskasyd.se/Bildspel/Sanatorier.

Medicinhistoriskt bildarkiv

Det forna medicinhistoriska museets bildarkiv har med hjälp av anslag från Jacob Wallenbergs Särskilda Fond kunnat digitaliseras och indexeras. De har lagts i ett Öppet Bildarkiv, skapat av Sällskapet för ändamålet (se http://www.medicinhistoriskasyd.se/smhs_bilder/). Sammanlagt innehåller det nu c:a 3000 bilder. Bilderna är digitaliserade med hög standard, och avsikten är att så småningom få in dem i den medicinhistoriska bilddatabas som Kulturen planerar att sätta upp.
Bilderna är inte alltid beskrivna. Finns det t.ex. någon som känner igen vad vidstående apparat kan tänkas vara? När kan den ha tagits? Skriv till Sällskapets ordförande (Berndt.Ehinger@med.lu.se)  och berätta om du vet något om den!

 

Föreläsningar etc., från årsmötet 2011 och senare

Sammanfattningar av föreläsningarna kan ses på Sällskapets hemsida, http://www.medicinhistoriskasyd.se/index.html. Titta på ”Skrifter” i vänsterspalten och sedan på ”Sammanf. SMHS’ föreläsn”.


Sällskapet samarbetar fortsatt framgångsrikt med Skåne-SÄL, d. v. s. skåneavdelningen av Samfundet Äldre Läkare.

Aktivitet

Datum

Tid

Plats

Organisatör

Lars Ödkvist (Linköping): Yrselns svindlande historik.

2011-04-04

1800 - 1845

Kulturanatomen, Biskopsgatan 7, Lund

Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet

Nils Gunnar Toremalm: Charles Lindbergh - flyghjälten som blev medicinsk innovatör

2011-09-12

1900

Föreläsningssal F3 (OBS), Skånes Uni­ver­sitetssjukhus Lund

Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet

Anders Biörklund: De skånska Lazarettens första sekel

2011-10-17

1900

Föreläsningssal F1, Skånes Uni­ver­sitetssjukhus Lund

Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet

Håkan Westling och Per Nettelbladt: Erik Essen-Möller och Lundby studien 1947 – 1997

2010-11-11

1800

Kulturanatomen

SMHS med Skåne-SÄL som inbjudna

Rickard Eitrem: Europeisk sömn­sjuka. Bortglömd och utdöd, men debatten lever.

2012-01-23

1900-2000

Sal F1, Central­blocket, Uni­ver­sitets­sjuk­huset i Lund

Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet

Johan Wennerberg (organisk kemist): Kampen mot tuberkulos.

2012-02-27

1900-2000

Sal F1, Central­blocket, Uni­ver­sitets­sjuk­huset i Lund

Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet

Bodil Persson: Mjältbrand, en gammal historia som kom igen

2012-03-12

1900-2000

Sal F1, Central­blocket, Univer­sitets­sjukhuset i Lund

Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet

En ros till arrangörernaTraditionsenlig gåsafest hölls den 11 november med medlemmar från SÄL och många och andra trevliga vänner, god mat och goda viner. Stämningen var hög och Greta Roslund, Birgitta Castor, Anitha Bruun och Anders Biörklund skall ha ett stort tack för ett förnämligt arrangemang!

Bland övriga medicinhistoriska aktiviteter under verksamhetsåret kan nämnas

Styrelsen

Styrelsen har sammanträtt sju gånger sedan årsmötet 2011 och fram till och med årsmötet 2012. De viktigaste frågor som bearbetats har rört föreläsningar, publikationer och den blivande medicinhistoriska utställningen i den ovanjordiska kulverten längs Allhelgona Kyrkogata (”Livets Museum”).
Styrelsen har arbetat vidare med att förmå Region Skåne att vårda sina medicinhistoriska samlingar på ett tillfredsställande sätt. Det Medicinhistoriska Magasinet är visserligen gallrat och katalogiserat, men det hålls stängt. Inga nya föremål tas in och ingen utlåning kan ske, för det finns ingen som har i uppdrag att sköta detta. Nu har Kulturen fått medel från Region Skåne för en intendent som kommer att ha hand om medicinhens historia i regionen, inklusive vården av magasinet. Tjänsten tillsattes våren 2012 med Mats Engström.
Styrelsen har bestått av Berndt Ehinger (ordförande), Lars Lidgren (vice ordförande), Greta Roslund (skattmästare), Bodil Persson (sekreterare). Kerstin Brauer, Gunnar Broberg och Ido Leden. Ersättare har varit Claes Håkansson, Charlotte Erlanson-Albertsson, Ann Hermansson och Mona Landin-Olsson. Peter M. Nilsson, Magnus L. Peterson och Martin Andrén har ofta varit adjungerade som representanter för Medicinska Fakulteten i Lund, Universitetet i Lund respektive Kultur Skåne, liksom Bengt I. Lindskog, Håkan Westling och Anders Biörklund för att bistå med sin stora administrativa och medicinhistoriska erfarenhet.
En särskild arbetsgrupp utsedd av Sällskapet och medicinska fakulteten i Lund har varit knuten till styrelsen för utvecklingen av museifrågan och Sällskapets utställning: Anders Biörklund, Bengt I. Lindskog, Håkan Westling och ordföranden.

Årsskriften

Sällskapet presenterade i slutet på hösten 2011 sin årsbok för 2011, ”Örnäshals”. Bodil Persson är Sällskapets huvudredakör, och Lars Malm var temaredaktör. Redaktionen bestod av Kerstin Brauer (som gjorde den tekniska utformningen av skriften, ett stort arbete; Sällskapet tackar), Bodil Persson, Ido Leden, Bengt I. Lindskog, Gunnar Lundin och ordföranden. Redaktionskommittén fortsätter med årsskriften, och nästa planeras handla om infektionssjukdomar, med Birgitta Castor som temaredaktör.

Sällskapets expedition

Sällskapet har en expedition på Lasarettsgatan 9, 4tr (vinden på Rehabhuset, tidigare Gamla Kvinnokliniken). Besöksadressen är Lasarettsgatan 9, men kommer att vara Livets Museum när detta öppnas (tel 046 172882). Sällskapet har inga fasta expeditionstider, utan nås lättast efter överenskommelse per telefon eller e-post med ordföranden eller någon av styrelsemedlemmarna.
Medlemsavgift
Sällskapets medlemsantal är i stadigt stigande, och ligger nu väl över 200. Medlemsavgiften har under året varit 250 kronor. Sällskapets aktivitet är fortsatt hög, men medlemsavgiften kommer ine att behöva ökas i år. Sällskapets medlemmar får för detta årsboken med supplement liksom ett eller två brev per termin med information om Sällskapets olika aktiviteter.
Lund i mars och maj 2012
Berndt Ehinger


Ordförande
För styrelsen:


Lars Lidgren (v. ordf.)

Greta Roslund (skattmästare)

Bodil Persson (sekr.)

Birgitta Castor

Gunnar Broberg

Ido Leden