Årsberättelse för Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet för arbetsåret april 2010 - april 2011

Sammanfattning

Det gångna verksamhetsårets stora händelser är

Föremålssamling, utställning och museum

Den ansenliga mängd medicinhistoriska föremål som genom åren hade samlats på det forna Medicinhistoriska Museet i Lund gallrades och katalogiserades under förra arbetsåret. Arbete pågår nu med att göra katalog och bilder allmänt tillgängliga på Internet, och blir förhoppningsvis klart under 2011. Hittills har det Medicinhistoriska Magasinet måst hållas stängt, vilket är ett problem eftersom sjukhusen hela tiden genererar nya arkivalier, och eftersom det finns stor efterfrågan på medicinhistoriska objekt för olika visningar och presentationer. En lösning på detta kommer förhoppningsvis under året.

Renovering för den medicinhistoriska utställningen i Lund

Museum, Allhelgona KyrkogataSällskapets vice ordförande, Lars Lidgren, driver denna utveck­ling. Utställningen planeras bli i den långa ovanjordiska kulvert som en gång förband södra och norra lasarettsområdet. Det östra av de båda valven över Laurentiigatan ingår och syns på den nedre bilden. Det västra tillhör universitetet och skymtar långt bort på den övre bilden. Det västra valvet ingår inte i den blivande utställningen, men kan användas som magasin. Ingången till utställningen blir i Rehabhuset (f.d. Kvinnokliniken), där museet får några rum för reception mm till museet.
xxxRegion Skånes Regionservice sköter renoveringen, som väntas bli klar i april 2011. Utställningen planeras byggas och drivas i samarbete med Kulturen i Lund. Som närmast är det Caroline Owman från Kulturen som står för utställningen i samarbete med Sällskapet och utställningsspecialister. Utställningen i central­blocket kom till på ett snarlikt vis.

Byggledningsmöte

Fönsterrenovering

yyy

Ingenjör Arne Nilsson leder ett byggmöte med olika entreprenörer 2011-02-01. Rickard Swedenborg från Regionservice längst till höger i bild. Anders Biörklund t.v. vid bordet.

Fönsterrenovering pågår!

Hissmaskineriet från 1918 (?) i det nordvästra valvtornet skall snyggas upp för visning. Men hissen förblir ur drift.

zzzArbetet fortskrider planenligt, som Sydsvenska Dagbladets läsare säkert noterat, och det kommer att vara avslutad i slutet av april 2011, som planerat. Sedan vidtar arbetet med utställningen. Utställningschef Caroline Owman leder detta, och invigning väntas i början av 2012. Lena Isaksson Drake är utställningsarkitekt och har gjort principskisser på montrarnas utseende. Eftersom gol­vet sluttar hela vägen måste det för att tillgänglig­heten skall bli bra för rörelsehindrade bli sammanlagt sju plana utställningsytor med ramper emellan, dvs sju ut­ställ­ningsstationer. Varje station kom­mer att belysa ett särskilt tema. Det blir gemensamt för dem att de kommer att handla om män­nisko­kroppen, men minst lika mycket ur ett historiskt perspektiv som ett dagsaktuellt. Tanken är att det uppväxande släktet skall kunna hitta något intressant lika gärna som studenter eller professorer, om än på lite olika vis.

Planritning av utställningenSkissen ovan visar arkitekt Lena Isaksson Drakes idé om hur en utställningsstation i princip skall byggas; platta saker längs väggarna och lite skrymmande vid stationens ändar. Den slutliga utformningen för var och en av stationerna utarbetas våren 2011. Utställningen byggs sedan under hösten 2011. Utställningens sju temata ses på skissen nedan, men deras slutliga läge i gången är ännu inte bestämd. Det finns också ett utrymme för tillfälliga utställningar. Arbetsgrupper, ledda av Caroline Owman är nu i gång för att skapa underlag för utställningsbygget under hösten 2011.
Anslag från Evy och Gunnar Sandbergs Stiftelse och Färs och Frosta Sparbank har gjort det möjligt att starta renoveringen. Regionservice i Region Skåne genomför den. Kultur Skåne i Region Skåne lämnar bidrag till lokalhyran.

Hemsida och kalendarium

Sällskapets hemsida (se http://www.medicinhistoriskasyd.se) har varit i stabil drift på permanent adress sedan februari 2009 och hålls aktuell av Sällskapets hemsidesansvarige, Berndt Ehinger. Där finns nu ett regelbundet förnyat kalendarium över medicinhistorisk intressanta aktiviteter i Sydsverige och flera olika medicinhistoriska bildspel av olika medlemmar i Sällskapet och andra (bl.a. om dialys, ultraljudsundersökningar på hjärta, konst från St Lars och gråstarrskirurgins historia). Fler är under utarbetande. Där finns också länkar till många andra hemsidor av medicinhistoriskt intresse.

Senaste bildspelet: Niels R. Finsen, Nobelpristagare 1903

Bildspel om Niels R. FinsenDet är säkert många som vet att färingen / dansken Niels R. Finsen fick Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 1903, men en enkel rundfrågning på en kafferast på Universitetssjukhuset i Lund visade att bland yngre läkare var det inte många som visste varför han fick priset eller vem han egentligen var, trots att hans upptäckt var ett av dåtidens allra största medicinska framsteg. Än mindre var det någon som visste att han redan vid 43 års ålder dog i s.k. pansarhjärta, konstriktiv perikarkardit, på grund av Picks sjukdom. Men nu kan den intresserade förbättra sitt vetande på Sydsvenska Medicin­historiska Sällskapets hemsida. Gå till
http://www.medicinhistoriskasyd.se/Bildspel/Finsen/
och läs!

Torsten Landberg, Anders Biörklund och Svend Aage Engelholm har med stöd av SMHS byggt en hemsida om denne märklige man och hans alldeles osannolika karriär. Där kan man också upptäcka vad Finsen-ljus och Finsen-behandling är och var, liksom vad det är för egendomliga attribut till Niels R. Finsen som man ser på det färöiska frimärket här ovanför.

Nils DahlgrenFöreläsningar etc., från årsmötet 2010 och senare

Jonatan wistrandDen första under hösten 2010 hölls av Nils Dahlgren, en utomordenlig föreläsare, och vi fick reda på en del halvhemligheter om Xylocain(R) och dess släktingar. Se hans sammanfattning på SMHS’ hemsida (adressen ses i fotraden nedan).
Torgil MöllerDen andra hölls av Jonatan Wistrand, inte sämre än Nils Dahlgren, om än med en annan stil. Hans visade oss mycket fint hur Franz Kafka såg på sin som det visade sig letala tuberkulos. Se hans sammanfattning på SMHS’ hemsida (adressen ses i fotraden nedan).
Andreas VilhelmssonDen tredje, ”Strålande Lund”, hölls av Torgil Möller den 8/11 i samband med invigningen av hans radiologhistoriska montrar på Onkologen i Lund. Se sammanfattningar på SMHS’ hemsida (adressen ses i fotraden nedan).
Den fjärde hölls av Andreas Vilhelmsson, årets vinnare av Bengt Lindskogs Medicinhistoriska Pris. Föreläsningen handlade om den sentida medikaliseringen av vardagens psykiska problem. Se sammanfattningar på SMHS’ hemsida (adressen ses i fotraden nedan).
GåsTack för gåsfesten!Traditionsenlig gåsafest hölls den 11 november med medlemmar från SÄL och många och andra trevliga vänner, god mat och goda viner. Stämningen var hög och Greta Roslund, Birgitta Castor och Anders Biörklund skall ha ett stort tack för ett förnämligt arrangemang!

Greta RoslundDen första föreläsningen under våren 2011 hölls av Greta Roslund den 31/1 2011 och handlade om de symboler som apotek ofta haft, svan eller lejon eller andra djur.
Ido LedenDen andra, hölls av Ido Leden den 28/2 2011 och handlade om reumatism, en sjukdom som länge ansågs obotlig, men där behandlings­resultaten nu blivit allt bättre, och där botande behandling nu närmar sig. En sammanfattning finns på hemsidan.
Lars ÖdkvistDen tredje under våren hölls i samband med årsmötet den 4/4 2011 av docent Lars Ödkvist från Linköping och kommer att handla om Yrselns svindlande historik.
Sällskapet samarbetar fortsatt framgångsrikt med Skåne-SÄL, d. v. s. skåneavdelningen av Samfundet Äldre Läkare.

Bland övriga medicinhistoriska aktiviteter under verksamhetsåret kan nämnas

Styrelsen

Styrelsen har sammanträtt sju gånger sedan årsmötet 2010 och fram till årsmötet 2011. De viktigaste frågor som bearbetats har rört föreläsningar, publikationer och den blivande medicinhistoriska utställningen i den ovanjordiska kulverten längs Allhelgona Kyrkogata (”Valvet”).
Sällskapet har i början av 2011 fått formellt uppdrag av Kultur Skåne att digitalisera och indexera bildskatten från det forna Medicinhistoriska Museet i Lund.
Styrelsen arbetar vidare med att förmå Region Skåne att vårda sina medicinhistoriska samlingar på ett tillfredsställande sätt. Det Medicinhistoriska Magasinet är visserligen gallrat och katalogiserat, men det hålls stängt. Inga nya föremål tas in och ingen utlåning kan ske, för det finns ingen som har i uppdrag att sköta detta. Styrelsen fortsätter att bearbeta Region Skånes avdelning Kultur Skåne i dessa frågor, och det är nu troligt att Kulturen kommer att ges i uppdrag att sköta detta.
Styrelsen har bestått av Berndt Ehinger (ordförande), Lars Lidgren (vice ordförande), Greta Roslund (skattmästare), Bodil Persson (sekreterare). Ido Leden, Gunnar Broberg, Nils Dahlgren, Birgitta Castor. (ledamöter), Martin Andrén, Claes Håkansson och Jonathan Wistrand (ersättare). Peter M. Nilsson, Magnus L. Peterson och Birgitta Miegel-Sandborg har ofta varit adjungerade som representanter för Medicinska Fakulteten i Lund, Universitetet i Lund respektive Kultur Skåne. Tomas Gustafsson driver en egen medicinhistorisk hemsida, och har också varit adjungerad. Bengt I. Lindskog och Håkan Westling och Anders Biörklund har också ofta också varit adjungerade för att bistå med sin stora administrativa och medicinhistoriska erfarenhet.
En särskild arbetsgrupp utsedd av Sällskapet och medicinska fakulteten i Lund har varit knuten till styrelsen för utvecklingen av museifrågan och Sällskapets utställning: Anders Biörklund, Bengt I. Lindskog, Håkan Westling och ordföranden.

Årsskriften

Sällskapets redaktör, Bodil Persson kunde med hjälp av Tove Paulsson-Holmberg om temaredaktör och en redaktion bestående av Kerstin Brauer (som gjorde den tekniska utformningen av skriften, ett stort arbete; Sällskapet tackarTack för årsboksarbete), Björn Salde (redaktionssekreterare), Bodil Persson, Ido Leden, Bengt I. Lindskog och ordföranden i slutet på hösten 2009 presentera Sällskapets årsbok för 2010 , ”Barn”. Redaktionskommittén fortsätter med årsskriften, och nästa planeras handla om öronsjukvård, med Lars Malm som temaredaktör.

Sällskapets expedition

Sällskapet har en expedition på Lasarettsgatan 9, 4tr (vinden på Rehabhuset, tidigare Gamla Kvinnokliniken). Besöksadressen är Lasarettsgatan 9. Sällskapet har inga fasta expeditionstider, utan nås lättast efter överenskommelse per telefon eller e-post med ordföranden eller någon av styrelsemedlemmarna.

Medlemsavgift

Sällskapets medlemsantal är i stadigt stigande, och ligger nu väl över 200. Medlemsavgiften har under året varit 200 kronor. Sällskapets aktiviteter har ökat, och medlemsavgiften behöver ökas och 250 kronor beslöts på årsstämman. Sällskapets medlemmar får för detta årsboken med supplement liksom ett eller två brev per termin med information om Sällskapets olika aktiviteter.
Lund i maj 2011

Berndt Ehinger


Ordförande
För styrelsen:

Lars Lidgren (v. ordf.)

Greta Roslund (skattmästare)

Bodil Persson (sekr.)

Birgitta Castor

Gunnar Broberg

Ido Leden

Nils Dahlgren