Årsberättelse för Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet för arbetsåret april 2009 - april 2010

Sammanfattning

Det gångna verksamhetsårets stora händelser är

Föremålssamling, utställning och museum

En medicinhistorisk smakprovsutställning kunde invigas den 27 oktober 2009. Den finns i en lokal med mycket attraktiv läge, alldeles rakt fram innanför de stora entrédörrarna i centralhallen vid Universitetssjukhuset i Lund. Invigningen förrättades av landstingsrådet Rolf Tufvesson. Professor Sten Åke Nilsson berättade vid invigningen om den lundensiske konstnären Carl Fredrik Hill, på sin tid en av Sveriges främsta landskapsmålare, men också patient på St Lars sjukhus. Evenemanget blev en stor publik succé. Föreläsningen kommer att läggas ut på Sällskapets hemsida i början av 2010.
Utställningen har planerats och konstruerats av Martin Andrén från Kulturen, och Caroline Owman från Kulturen i Lund arrangerade den. Sällskapet tackar varmt Martin Andrén och Caroline Owman för deras förnämliga insatser.
Lokalen ställdes i ordning av Region Skånes Regionfastigheter, och utställningen har bekostats av Evy och Gunnar Sandbergs Stiftelse samt Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta.
Den ansenliga mängd medicinhistoriska föremål som genom åren hade samlats på det forna Medicinhistoriska Museet i Lund har till Sällskapets glädje kunnat tas om hand av arkivarier från Kulturen i Lund, på uppdrag av Region Skåne, som äger dem och ansvarar för dem. Samlingen finns nu i ett Medicinhistoriskt Magasin vid panncentralen på USiL i Lund (ett förråd som ursprungligen var tänkt som centralförråd för sjukhusets försörjning, men som nu sedan länge lagts på annat håll).
Föremålen har gallras, katalogiseras och fotograferas på professionellt vis, och arbetet stod färdigt i november 2009. Avsikten är att bilderna och katalogen skall bli allmänt tillgängliga på Internet. Arbetet är drygt, och en första fas genomförs vintern 2009 / 2010, men det är oklart om anslagna medel räcker för att göra detta arbete färdigt under 2010. Tills vidare håller Region Skåne det Medicinhistoriska Magasinet stängt. Detta är ett problem eftersom sjukhusen hela tiden genererar nya arkivalier, och eftersom det finns stor efterfrågan på medicinhistoriska objekt för olika visningar och presentationer.
Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet har löfte om att få disponera den oanvända överjordiska kulverten mellan Rehabhuset (”Gamla KK”) och Valvet. Det finns ingen annan som gör anspråk på lokalerna, som skulle passa utmärkt för en måttligt stor utställning. Sällskapet har lagt upp en plan för hur detta skall genomföras, och för diskussioner i frågan med Region Skånes Kultur Skåne.

Medicinhistoriskt pris

Bengt I. Lindskogs forsknings- & prisfond hade satt upp ett pris för årets bästa medicinhistoriska studie. Prissumman var 20.000:-, och sista ansökningsdag var 2009-05-31. Tre ansökningar kom in, men priskommittén kunde inte finna att något av dem hade önskvärda egenskaper, och föreslog att priset inte skulle delas ut i år, vilket styrelsen fastställde.
Bengt I. Lindskogs forsknings- & prisfond har till Sällskapets stora glädje likväl åter satt upp ett pris för årets bästa medicinhistoriska studie. Prissumman är fortfarande 20.000:-. Sista ansökningsdag är i år 2010-04-30. Se bifogade flygblad.

Hemsida och kalendarium

Sällskapets hemsida (se http://www.medicinhistoriskasyd.se) har varit i stabil drift på permanent adress sedan februari 2009 och hålls aktuell av Sällskapets hemsidesansvarige, Berndt Ehinger. Där finns nu ett regelbundet förnyat kalendarium över medicinhistorisk intressanta aktiviteter i Sydsverige och flera olika medicinhistoriska bildspel (dialys, ultraljudsundersökningar på hjärta, konst från St Lars och gråstarrskirurgins historia). Fler är under utarbetande, bl.a. om olika ultraljudsmetoder och om lundensisk radiologisk terapi. Där finns också länkar till många andra hemsidor av medicinhistoriskt intresse.

Föreläsningar etc., från årsmötet 2009 och senare

Sällskapet samarbetar fortsatt framgångsrikt med Skåne-SÄL, d. v. s. skåneavdelningen av Samfundet Äldre Läkare.

Bland övriga medicinhistoriska aktiviteter under verksamhetsåret kan nämnas

Styrelsen

Styrelsen har sammanträtt sju gånger sedan årsmötet 2009 och fram till årsmötet 2010. Den viktigaste fråga som bearbetats har varit arrangerandet och invigningen av den medicinhistoriska smakprovs­utställningen vid entréhallen på Universitetssjukhuset i Lund tillsammans med skapandet av de medicinhistoriska bildspel med sydsvensk infallsvinkel som presenteras där och på Internet. Arrangemanget har blivit en stor framgång.
En viktig formell överenskommelse om samverkan mellan Universitetssjukhuset i Lund och Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet undertecknades den 21 oktober 2009 av sjukhuschefen Bent Christensen (för Universitetssjukhuset) och Berndt Ehinger (för Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet). Överenskommelsen reglerar parternas rättigheter och skyldigheter.
Styrelsen arbetar vidare med att förmå Region Skåne att vårda sina medicinhistoriska samlingar på ett tillfredsställande sätt. Det Medicinhistoriska Magasinet är visserligen gallrat och katalogiserat, men det hålls stängt. Inga nya föremål tas in och ingen utlåning kan ske, för det finns ingen som har i uppdrag att sköta detta. Styrelsens representanter (ordföranden, vice ordföranden och f. sjukhusdir. Leif Granath) har uppvaktat Kultur Skåne i ärendet för att få en bättring till stånd. Samtidigt har styrelsen via samma representanter framlagt ett förslag till inrättande av en permanent medicinhistorisk utställning i den oanvända ovanjordiska kulverten mellan Rehabhuset och Valvet. Styrelsen fortsätter att bearbeta Region Skånes avdelning Kultur Skåne i dessa frågor.
Kerstin Brauer har på styrelsens uppdrag utarbetat en mycket prydlig folder för medlemsvärvning.
Styrelsen har bestått av Berndt Ehinger (ordförande), Lars Lidgren (vice ordförande), Greta Roslund (skattmästare), Bodil Persson (sekreterare). Ido Leden, Gunnar Broberg, David Dunér, Birgitta Castor. (ledamöter), Martin Andrén, Nils Dahlgren, Claes Håkansson och Jonathan Wistrand (ersättare). Peter M. Nilsson, Magnus L. Peterson, Katarina E. Carlsson och Birgitta Miegel-Sandborg har ofta varit adjungerade som representanter för Medicinska Fakulteten i Lund, Universitetet i Lund respektive Kultur Skåne. F. sjukhusdirektören Leif Granath har ofta varit adjungerad i frågor som rört lokaler på universitetssjukhuset. Tomas Gustafsson driver en egen medicinhistorisk hemsida, och har också varit adjungerad. Bengt I. Lindskog och Håkan Westling har också ofta också varit adjungerade för att bistå med sin stora administrativa och medicinhistoriska erfarenhet.
En särskild arbetsgrupp utsedd av Sällskapet och medicinska fakulteten i Lund har varit knuten till styrelsen för utvecklingen av museifrågan och Sällskapets utställning: Anders Biörklund, Bengt I. Lindskog, Håkan Westling och ordföranden. Martin Andrén har ofta bistått med råd och dåd i denna grupp.

Årsskriften

Sällskapets redaktör, David Dunér, kunde med hjälp av Tove Paulsson-Holmberg som temaredaktör och en redaktion bestående av Kerstin Brauer (som gjorde den tekniska utformningen av skriften, ett stort arbete), Björn Salde (redaktionssekreterare), Bodil Persson, Ido Leden, Bengt I. Lindskog och ordföranden i slutet på hösten 2009 presentera Sällskapets årsbok för 2010, ”Förlossningskonst”. Redaktionskommittén fortsätter med årsskriften, nu med Bodil Persson som redaktör, och nästa planeras handla om barnsjukvård.

Sällskapets expedition

Sällskapet har en expedition på Lasarettsgatan 9, 4tr (vinden på Rehabhuset, tidigare Gamla Kvinnokliniken). Besöksadressen är Lasarettsgatan 9. Sällskapet har inga fasta expeditionstider, utan nås lättast efter överenskommelse per telefon eller e-post med ordföranden eller någon av styrelsemedlemmarna.

Medlemsavgift

Sällskapets medlemsantal är i sakta stigande, och ligger nu strax över 200. Medlemsavgiften har under året varit 200 kronor och planeras bli samma för nästa år. Sällskapets medlemmar får för detta årsboken med supplement liksom ett eller två brev per termin med information om Sällskapets olika aktiviteter.
Lund i april 2010

 

Berndt Ehinger


Ordförande

 

För styrelsen:

 

…………………………………
Lars Lidgren (v. ordf.)

 

…………………………………
Greta Roslund (skattmästare)

 

…………………………………
Bodil Persson (sekr.)

 

…………………………………
Ido Leden

 

…………………………………
Gunnar Broberg

 

…………………………………
David Dunér

 

…………………………………
Birgitta Castor

 

…………………………………
Anders Biörklund