Greta Roslundj2015

Greta Roslund 1925-03-15 — 2016-06-07

En apoteks- och farmacihistoriskt intresserad apotekare

Apotekaren och farmacihistorikern Greta Roslund avled den 7 juni 2016 i en ålder av 91 år, sörjd av syskon och syskonbarn liksom av många vänner i inte minst Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet.

Greta hade sina rötter i malmöitisk arbetarmiljö, och fick tidigt klara sig själv. Fadern dog i hennes barnaår av en olyckshändelse på ett bygge och modern drabbades av reumatiskt hjärtfel. Sin utbildning till apotekare fick hon i Stockholm, men efter några år på olika håll i Sverige kom hon på 1950-talet till Malmö, där hon successivt innehade olika apotek. Hennes medicinhistoriska intresse tog fart när hennes dåvarande chef på apoteket Lejonet tog henne med till Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapets första medlemsmöte år 1964.

Få, om ens någon, har som Greta bidragit till verksamheten i Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet. Hon blev medlem redan vid Sällskapets start 1964, och hon var dess noggranna och ambitiösa kassaförvaltare och matrikelansvariga från 1977 till 2011, då hon med ålderns rätt inte längre lät sig övertalas att fortsätta.

Det är inte bara de noggranna räkenskaperna, den ambitiöst förda medlemsförteckningen eller det noggranna ordnandet av Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapets arkivalier som gör minnet av Greta så fint, det är hennes aldrig sviktande vänlighet, hennes omsorg om vår andliga hälsa med vänliga kommentarer och uppmuntrande förslag. Hon vårdade vårt lekamliga liv på styrelsesammanträden och liknande arrangemang, ofta tillsammans med små, små ord och gester, högt skattade av oss i Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapets verkställande kretsar.

Tack vare Greta Roslunds insatser har vi en fin farmacihistorisk utställning på Livets Museum i Lund, och hon guidade besökande grupper på museet där så sent som 2014, och hon visade hur man ända in i hennes yrkesaktiva tid trillade sina piller själv på ett apotek, gjorde stolpiller eller blandade dekokter.

Greta har berättat mycken farmacihistoria för oss, och hon har producerat välgjorda farmaci- och medicinhistoriska texter, senast Sällskapets 50-årsbok 2014. År 2011 blev hon hedersmedlem i Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet ”för sina framträdande medicinhistoriska insikter och gedigna insatser för Sällskapets verksamhet”. Det är inte bara vi som har uppmärksammat hennes kvaliteter; 2012 blev hon hedersmedlem också i Apotekarsocietetens sektion för farmacihistoria i Stockholm.

En förtjusande fin människa och medarbetare har lämnat oss ett ljust minne att förvalta.

För Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet

Lars Lidgren

Anitha Bruun

Bengt I. Lindskog

Berndt Ehinger