![]() |
Tycho Brahe. Okänd konstnär. Bildkälla: Landskrona Museum. |
Ön Ven ligger mitt i Öresund, men är likväl lite isolerad och lätt mytisk. På vintern bor här bara drygt 300 personer, men på sommaren blir det tre gånger flera; ett paradis för sommargäster. För inte så länge sedan var det ett helt litet äventyr att ta sig dit, men nu går det lätt med bilfärjan från Landskrona.
På Tycho Brahes tid (1546 - 1601) var det segelbåt som gällde om man ville komma till ön, men den var väl inte mer isolerad då än nu, för sjövägen var på hans tid lättare än landvägen om man skulle mer än en helt liten bit. Men för honom var detta precis lagom. Här kunde han ostört få utveckla sin dröm om att mäta stjärnors och planeters rörelser i himmelssfärerna så att man kunde tolka deras betydelse.
Som mycket stor slotts- och godsägare i Skåne och Själland / Danmark och nära befryndad med den danske kungen hade Tycho Brahe i praktiken obegränsade resurser. Detta gjorde det möjligt för honom att bygga sig ett slott på Ven, Uraniborg, och ett observatorium, Stjärneborg, nedgrävt i marken för att få instrumenten att stå stadigt och med jämn temperatur, om än minst sagt kall på vintern. Linser och kikare var ännu inte kända, så han fick bygga sina instrument utan sådana hjälpmedel. Likväl nådde han en precision som var långt bättre än vad någon kunnat åstadkomma tidigare.
Mätningarna visade egentligen att den gamla tanken att jorden är världsalltets centrum inte kunde vara riktig, men Tycho kunde likväl aldrig tro på detta, och hade komplicerade förklaringar till planeternas egendomliga förflyttningar på himlavalvet. Först efter Tycho Brahes död kunde hans assistent och efterföljare Johannes Kepler (1571 - 1630) med hjälp av Tycho Brahes mycket exakta mätningar visa att det är solen som är centrum i vårt solsystem.
Tycho var en hård och egensinnig herre, och gjorde sig till ovän med många, bland annat den unge danske kungen Christian IV. Han flyttade därför till Prag, där han dog 1601. Kanske var det urinstämma som dödade honom, men man har också gissat på förgiftning. Dödsorsaken är fortfarande oklar, trots två gravöppningar och avancerade analyser i modern tid.
Slottet Uraniborg revs för att inte påminna om Tycho Brahe sedan han lämnat Danmark. Stjärneborg lades igen, men har i modern tid grävts fram igen.
Klicka här om du vill läsa mera om Tycho Brahe.