Sällskapets Bakgrund, syften och verksamheter

Sydsvenska medicinhistoriska sällskapet bildades 1964 i Lund för att främja studiet av och intresset för medicinens och närbesläktade vetenskapers historia både ur allmän och lokalhistorisk synpunkt. Det samarbetar bl. a. med Avdelningen för Medicinens Historia vid Medicinska Fakulteten i Lund (klicka här eller på namnet för att nå deras hemsida), med Kultur Skåne i Region Skåne och med Skåne-SÄL (= Skåneavdelningen av Samfundet Äldre Läkare).

Sällskapet arbetar för att sprida dessa intressen genom föredrag och skrifter och ser som en viktig uppgift att skapa en bred bas med goda kontakter till andra vetenskaper där utvecklingen har betydelse för medicinens framåtskridande.

Sällskapet agerar i samklang med Kultur Skåne, en avdelning inom Region Skåne. Klicka här för att se det PM som ligger till grund för detta.

Möten

Sällskapet inbjuder sina medlemmar till olika möten, där en inbjuden gäst håller en medicinhistorisk föreläsning. Klicka här för att se Kalendariet

Årsmöte hålles under april månad, vanligen med en enkel gemensam middag efteråt.

I november hålls ett speciellt höstmöte som vanligen följes av en gåsamiddag, dit även Skånes Äldre Läkare (SÄL) brukar vara inbjudna.

Alla möten hålls normalt i Lund.

Kalendarium

Sällskapet genererar fortlöpande ett kalendarium över intressanta medicinhistoriska aktiviteter i Skåne. Klicka här för att se Kalendariet.

Bildarkiv och bildspel

Sällskapet har skapat ett antal bildspel med sydsvensk medicinhistorisk information. De är en del i en satsning i samarbete mellan Kultur Skåne (Region Skånes kulturförvaltning), Universitetssjukhuset i Lund och Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet, och är skapade med stöd från bl. a. Evy och Gunnar Sandbergs stiftelse, Sparbanksstiftelsen Färs och Frosta, Crafoordska stiftelsen och Maggie Stephens stiftelse.

Medicinhistoriska museet i Lund

Alltsedan sällskapet startade har tillkomsten av ett medicinhistoriskt museum varit en viktig fråga och efter flera års arbete blev detta verklighet.

Museet lades emellertid ner 2006, men Sällskapet fick 2009 till stånd en liten utställning i anslutning till entréhallen i centralblocket vid Universitetssjukhuset i Lund samt ett antal bildspel tillgångliga från såväl Internet som på bildskärmar i den planerade utställningen. En större utställning i den gamla ovanjordiska kulverten vid Allhelgona Kyrkogata ("Valvet") startades våren 2012, och beräknas kunna byggas vidare hösten 2012.

Årskrift

Sällskapet har 2007 återupptagit utgivandet av en årsbok, och andra medicinhistoriska monografier har fogats till den som supplement. David Dunér och Bodil Persson har varit huvudredaktörer, vanligen tillsammans med en särskild temaredaktör för varje år. Klicka här för att se en förteckning av årsskrifterna och av supplementen.

Sponsorer

Evy och Gunnar Sandbergs Stiftelse är sedan 2008 generös huvudsponsor för Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet. Andra donatorer inkluderar Färs och Frosta Sparbank, Crafoordska Stiftelsen och Maggie Stephens Stiftelse. Region Skånes Regionservice har renoverat lokaler för det blivande Livets Museum, och Kultur Skåne har åtagit sig att betala hyran i 5 år från hösten 2011.