Det finns många fina medicinhistoriska upplevelser att ta vara på denna höst år 2015!
![]() |
Gamla Hälsobrunnen i Ronneby Brunnspark i dag |
![]() |
Ronneby Brunnshotell vid Ronnebyån, nybyggt 1897 |
![]() |
Parken vid Ronneby Brunn på 1890-talet |
Fredagen den 6 november 2015 kl 18 (OBS TIDEN) berättar universitetslektor Anna Jakobsson i föreläsningssal F1 på Universitetssjukhuset i Lund om vad det var som var viktigt när man i gången tid försökte bota en trasig själ. Vila, värme och vård, brukade man säga, och det var vad de gamla hälsobrunnsmiljöerna erbjöd. Besökarna skulle få behagliga upplevelser i alla sina sinnen, inte minst tack vare brunnshotellens fina parker.
Den järnhaltiga "surbrunnen" i Ronneby började användas redan 1705, och i slutet på 1800-talet blev Ronneby Brunn vida berömt för sina varierade kurbehandlngar, sitt fashionabla hotell, sin fina promenadpark och den naturlika skogen med utsiktsplatser och musikpaviljonger. Hotellet var på sin tid Norra Europas största träbyggnad, men brann dessvärre ned 1959.
![]() |
Anna Jakobsson |
Universitetslektorn och landskapsarkitekten Anna Jakobsson försvarade 2009 sin doktorsavhandling Experiencing Landscape While Walking. On the Interplay between Garden Design, Sensory Experience and Medical Spa Philosophy at Ronneby Spa. Hon berättar om hur man kan vandra sig frisk i vacker natur; just det man gjorde i gammal kurortsmiljö. Hon valde den fina parken vid Ronneby Brunn som empiriskt material och kunde lyckosamt kombinera sin inriktning på landskapsarkitektur med en historisk medvetenhet om kurparkens medicinska roll och sitt intresse för sinnenas roll i trädgårdskulturen.
Bilderna till höger kommer från Wikipedia och Anna Jakobssons avhandling.
Klicka här för att läsa vad Anna Jakobsson kommer att berätta.
Klicka här för att läsa Sällskapets kalendarium.
![]() |
Traditionell Gåsafest
Traditionell gåsafest blir det sedan den 6 november 2015 på Locus Medicus i Lund efter Anna Jakobsons föreläsning. Medlemmar i Skåne-SÄL är välkomna som gäster. Anmälan behöver göras senast 30/10 2015 genom insättande av SEK 450 per person på SMHS’ plusgiro, 63 15 40 - 2. Antalet platser är begränsat, så Först till kvarn ...
![]() |
Per Lindströms Lundakarnevalens Historia |
Den kände lundafotografen Per Lindström har skrivit Karnevalens historia i år (2015), utkommen som årsbok för Universitetshistoriska Sällskap i Lund. Det är en välmatad lunta i stort format som sträcker sig ända från de första karnevalerna under 1800-talets andra halva till 2014 års karneval. Ingen lundastudent kan ha undgått att uppleva en karneval, och här ges många tillfällen till att fröjdas över forna och egna tiders lekar med hjälp av bokens goda bilder. Skaffa dig den eller ge bort den i present och bli leende och glad. Det är ett nöje att äga den.
Boken finns att köpa i alla boklådor eller direkt från förlaget, Bild och Media (Per Lindström).
![]() Medicinhistoriska museet i Helsingborg |
Som utlovat kommer det nya medicinhistoriska evenemang i Helsingborg. Nu öppnar Medicinhistoriska Föreningen i Helsingborg en utställning om Leo (numera McNeil) med titeln "Från Leopiller till Nicorette", producerad av Jerker Ahlin i samarbete med McNeil och Medicinhistoriska föreningen i Helsingborg. Lite senare i höst kommer han också att föreläsa om samma sak på Medicinhistoriska Museet i Helsingborg. Se kalendariet (klicka här).
Klicka här för att komma till Medicinhistoriska museet i Helsingborgs hemsida.
![]() |
Holger Crafoord och Nils Alwall vid den första kommersiella dialysutrustningen. |
Medicinska kliniken i Lund var länge ett av världens ledande centra för klinisk dialys. Det var Nils Alwall som utvecklade tekniken, och sedan han fått kontakt med direktör Holger Crafoord utvecklades firma Gambro. Det blev ett av världens tre ledande dialysföretag. Sedan ett par år är det ett dotterbolag till amerikanske Baxter.
![]() |
Kom och se vad klinisk dialys är och hur den utvecklades i Lund.
Kan du gissa vad bilden till vänster visar? Kom och se modellen på Livets Museum. Där finns den, med beskrivning.
Klicka här för att se ett aktuellt kalendarium.
Klicka här för att nå den. Även Kulturen har en speciell hemsida för Livets Museum (klicka här för att se den).
Livets Museum har öppet tisdag - fredag kl 10 - 14 plus söndagar i veckor med jämt nummer, samma klockslag. Det drivs sedan 1. september 2013 av Kulturen i Lund på uppdrag av Region Skåne. Men stödet från Region Skåne räcker bara till en av veckans dagar, och det är aktivt stöd från Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet som gör det möjligt att ha öppet de övriga dagarna.
I november 2014 satte vi upp en fin utställning om respiratorer/ventilatorer och andningsvård, en lundensisk specialitet som "tagit världen", men som knappast är så väl känd på hemmaplan som den förtjänar. I november 2015 kommer den att ersättas av en utställning om klinisk dialys, vilket också blir huvudtemat i årsboken för i år.
![]() |
Ingen bör ha missat att den 4 september 2015 invigdes en alldeles ny medicinhistorisk utställning i Skåne, ”Tro, Hopp och Hälsa” på Gamla Barnsjukhuset på Bergaliden 20 i Helsingborg. Det är en förnämlig mecenat i Helsingborg, Våge Svensson, som gjort detta möjligt. Han tillhandahåller huset för utställningen, som Region Skåne har gett Kulturen i Lund i uppdrag att producera och visa.
Utställningen kommer att vara öppen tisdagar och torsdagar kl 10-14, samt då och på andra tider för bokade gruppvisningarr. Kulturen samarbetar med Helsingborgs medicinhistoriska förening kring värdskap och visningar.
”Tro, hopp och hälsa” blir ett komplement till utställningarna på Livets museum i Lund, som också drivs av Kulturen och där i samarbete med Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet.
Huset har också plats för andra utställningar och verksamheter som kommer att ge eko. Det blir ett framtida medicinhistoriskt centrum i Helsingborg. Klicka här för att komma till museets hemsida.
Många har önskat sig ett lite familjevänligare öppethållande än det vi i början förmådde. Vi vill så gärna, och 2014 provade vi oss fram, med mycket fint resultat. Under 2015 gör vi ett försök att öka tiderna ytterligare. Våra ideellt arbetande guider är fantastiska och ger oss en del av sin helgtid för att vi skall klara detta.
Tack vare våra ideellt arbetande guider och museivärdar kan Livets Museum ha öppet under några helger också 2015: Söndagar i veckor med jämnt veckonummer kl 10 – 14. Under hösten hoppas vi kunna hålla öppet söndagarna den 18/10, 1/11, 15/11 (Allhelgonahelgen), 29/11 och 13/12.
![]() |
Sydsvensk andningsvård. Sagan om ServoVentilatorn. |
![]() |
Björn Jonson |
Oavsett fabrikat bygger alla moderna respiratorer på principer som introducerades av Björn Jonson i början av 1970-talet i Lund, och Sällskapets årsbok år 2014 handlar om just detta. Apparaterna kallas nu ofta ventilatorer hellre än respiratorer. Årsboken bär titeln "Sydsvensk Andningsvård. Sagan om ServoVentilatorn".
Björn Jonson öppnade själv utställningen den 14 november 2014 och berättade kort om den och Sagan om ServoVentilatorn. Klicka här för att se och läsa mer om vernissagen och utställningen! Fast ännu bättre: Kom och se utställningen! Museet har öppet tisdag - fredag kl 10 - 14, och därtill från nyåret 2015 söndagar i veckor med jämnt veckonummer, samma tider.Läs också gärna Cecilia Nebels kommentarer om Livets Museum i Sydsvenskan dagen efter vernissagen! Klicka här för att läsa hennes krönika.
![]() |
En nyutkommen bilderbok om Malmö Allmänna Sjukhus 1857 - 1999 |
För den som har arbetat på Malmö Allmänna Sjukhus kommer Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapets nya supplement säkert som en intressant bilderbok att bläddra i och känna igen sig i. Det kom ut våren 2014 och handlar om sjukhuset ända från dess start 1857 och fram till 1999.
![]() |
Tre världsberömda malmöforskare: Inga Marie Nilsson, Carl-Bertil Laurell och Jan Waldenström (sittande). |
Anders Biörklund, Torsten Landberg och Berndt Ehinger har under drygt ett års tid ägnat sig åt att gå igenom det arkiv som sjukhusfotograferna på MAS hade samlat ihop och som sjukhusfotografen Björn Henriksson hade tagit till vara. Det handlar om från början runt 30 000 bilder som nu har gallrats och sammanställts till en nästan 170 sidor stor bilderbok, där den intresserade kan hitta bilder av de mest framgångsrika malmöläkarna och kanske också det hus eller den miljö de arbetat i.
Boken har kunnat tryckas tack vare stöd från Kungl. Fysiografiska Sällskapet i Lund. Den skickas gratis under april och maj 2014 till alla medlemmar i Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet.
Boken kan också köpas på CRC i Malmö, på Akademibokhandeln / Gleerups i Lund eller direkt från Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet. Priset är nu SEK 100. Sällskapets plusgiro är 63 15 40 - 2. Glöm inte ange namn och adress vid betalningen!
![]() |
Flaum: Lasarettet i Lund 1768 - 1968 |
Alfred Flaum gav på uppdrag från Lasarettet i Lund år 1968 ut en noga genomarbetad och påkostad historik över sjukhuset med anledning av det då fyllde 200 år. Födelsedagen firades med både pompa och upptåg, och inte minst med denna historik.
På gamla Medicinhistoriska Museet i St Lars-parken fanns en boksamling som packades ned och lades i magasin när museet lades ned år 2006. När samlingen nu har börjat packas upp och katalogiseras på Skånes Arkivförbund hittade bibliotekarien ett antal exemplar av Flaums historik (Albert Flaum 1968: Lasarettet i Lund 1768 - 1968, en historik). Vi har i Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet trott att boken varit slutsåld, men så är det alltså inte. Sällskapet kan nu erbjuda boken till den som vill veta mer om hur Lasarettet i Lund kom till och utvecklades fram till 1968 för det facila priset av SEK 250:-. Boken finns att få på Livets Museum i Lund. Först till kvarn ...
Kom och köp boken! Den kan också fås om SEK 250 sätts in på Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapets plusgiro, 63 15 40 - 2. Glöm inte ange namn och adress vid betalningen!
![]() |
Våra gamla mentalsjukhus var slutna och mycket särpräglade samhällen, nu i stort sett försvunna. Se, hör och njut av en vandring genom St Lars-parkens gamla träd och byggnader där Bengt I. Lindskog, Lars Gustafson och 1:e skötaren från St Lars, Gustaf Arfwidsson, initierat berättar om detta nu snart bortglömda samhälle.
Promenaden är filmad och redigerad av Gunnar Menander. Den är speciellt intressant för alla som varit i kontakt med 1900-talets mentalsjukhus, alla inrättade efter samma mall.
Skivan kom till SMHS' alla medlemmar i höst, tillsammans med årsboken. Den säljs också separat på Livets Museum för SEK 100:-.
Ett stort tack går till Gunnar Menander för hans stora insats för Sällskapet med denna DVD!
Lasarettsgatan 5b (vid Rehabhuset) i Lund. Klicka här eller på kartan nedan.
Museet är öppet tisdag - fredag kl 10 - 14 eller enligt överenskommelse med museiföreståndare Angelica Bondesson eller Berndt Ehinger.
Telefon 046 172882.
Välkomna att titta in!
Barn gillar våra läsplattor (iPad) och lär sig i förbifarten mycket om hur kroppen fungerar - och hur kunskapen om den utvecklats
På initiativ av Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet har bildsamlingen från Medicinhistoriska Museet i Lund digitaliserats med början år 2010, liksom ett urval bilder från sjukhusfotograf Björn Henrikssons samling negativ från Malmö Allmänna Sjukhus 1951 - 1999 med början år 2013. En stor samling negativ från hela 1900-talet (mellan 40 000 och 50 000) samlade av sjukhusfotograferna i Lund hittades i början av 2014. Även den har Sällskapet år 2014 börja digitalisera; ett arbete som kommer att bli klart under 2015.
Sammanlagt finns nu över 7 500 bilder tillgängliga i en sökbar databas på Internet, och fler kommer. Klicka här eller på bilden här bredvid för att leta efter gamla sjukhusmiljöer. Där finns ännu inte gamla läkarkursfoton med många identifierade kursdeltagare. Sådana gamla läkarkursfoton (mest från kirurgen i Lund) kan du se genom att klicka här.
![]() |
Medicinhistoriska bilddatabasen på Kulturens Carlotta |
Denna bildsamling är utan jämförelse den förnämsta av alla medicinhistoriska bilddatabaser i Sverige. Intendent Mats Engström på Kulturen i Lund skall ha mycken ära för att ha lyckats driva fram den. Han är pappaledig fram till våren 2016, och Kulturens Ulrika Burman ansvarar under den tiden för Carlotta och de medicinhistoriska samlingarna.
Databasen innehåller nära 17 000 bilder och bygger på Region Skånes medicinhistoriska samling med dryga 31 000 föremålsposter, och gjordes den 19 september 2014 tillgänglig på Internet som en särskild del av Carlotta-systemet på Kulturen i Lund. Samlingen började inventeras och katalogiseras ~2009, och fylls successivt på med föremål från hela Skåne; från hösten 2014 samlingarna på medicinhistoriska museet i Helsingborg. Klicka här för att se och leta i den (URL: http://carl.kulturen.com/medi/).