Nils Uddenberg
Nils Uddenberg

Måndagen den 17/3 i Sal F1 på Blocket i Lund: Själens shamaner - om psykiatrins historia

Nils Uddenberg är professor och författare. Han är leg läk och docent i psykiatri och i empirisk livsåskådningsforskning. År 2000 tilldelades han professors namn av regeringen. Han har genom åren givit ut ett stort antal böcker i gränsområdet mellan biologi/medicin och humaniora. År 2003 fick han Augustpriset för bästa fackbok för sin biologihistoria: Idéer om livet.

I sin föreläsning kommer han att diskutera psykiatrin ur ett historiskt perspektiv från c:a 1800 till nutid. Nils Uddenberg har också personliga erfarenheter av såväl lite äldre psykiatri – båda hans föräldrar var övertygade Sjöbring-anhängare – som yngre 1900-talspsykiatri. Han var själv verksam i yrket på 1970-talet.

Klicka här för att läsa mer om Nils Uddenberg.

Se SMHS' kalendarium (klicka här) för att få mera information om olika medicinhistoriska evenemang i Skåne.


”Det eviga livet och den goda döden”

Det eviga livet och den goda döden
Seminarium 19 mars 2014 16:30 - 18:00. Klicka på bilden för att förstora den.

Enheten för Medicinens Historia vid Medicinska Fakulteten i Lund inbjuder till ett seminarium den 19 mars 2014 kl 16:30 - 18:00 i sal F3 i Centralblocket vid Universitetssjukhuset i Lund. Bland talarna märks
Bernard Jeune, Lektor i epidemiologi, Dansk center for aldringsforskning, Syddansk Universitet
Elisabeth Gerle, Professor i etik, Uppsala Universitet och
Carl Johan Fürst, Professor vid Palliativt centrum, Lunds universitet

Rekommenderas!


 

USiL 1968 historik
Flaum, A (1968): Lasarettet i Lund. En historik.

Fynd i lådor från fornstora dar

Alfred Flaum gav på uppdrag från Lasarettet i Lund år 1968 ut en noga genomarbetad och påkostad historik över sjukhuset med anledning av det då fyllde 200 år. Födelsedagen firades med både pompa och upptåg, och inte minst med denna historik.

På gamla Medicinhistoriska Museet i St Lars-parken fanns en boksamling som packades ned och lades i magasin när museet lades ned år 2006. När samlingen nu har börjat packas upp och katalogiseras på Skånes Arkivförbund hittade bibliotekarien ett antal exemplar av Flaums historik. Vi har i Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet trott att boken varit slutsåld, men så är det alltså inte. Sällskapet kan nu erbjuda boken till den som vill veta mer om hur Lasarettet i Lund kom till och utvecklades fram till 1968 för det facila priset av SEK 250:-. Boken finns att få på Livets Museum i Lund. Först till kvarn ...

Kom och köp boken! Den kan också fås om SEK 250 sätts in på Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapets plusgiro, 63 15 40 - 2. Glöm inte ange namn och adress vid betalningen!


 

Ögonproteser
Månadens föremål på Livets Museum

Månadens föremål på Livets Museum

Om du tycker det är något stirrande på Livets Museum just nu så har du alldeles rätt. Månadens föremål är en samling små skulpturer i glas, tillverkade av en s.k. okulist, avsedda att användas som ögonproteser. Många ryggar kanske vid tanken att kanske bli av med ett öga, men faktum kvarstår: en protes behövs ibland, och när den är välgjord och sitter på plats är den mycket svår att skilja från ett riktigt öga.


SMHS årsbok 2013: Ledord From Neurons to Pills
SMHS' årsbok 2013: Ledord. Ortopedi och Reumatologi Supplement 30: "From Neurons to Pills"

Årsboken har kommit!

och med den ett supplement och en DVD om St Lars .

Årsboken handlar denna gång om rörelseapparatens sjukdomar, dvs om ortopedi och om reumatism. Huvudredaktör är som tidigare Bodil E. B. Persson. SMHS' ordförande, Lars Lidgren, har tillsammans med Tore Saxne varit temaredaktörer, med många medarbetare. Boken är ovanligt innehållsrik i år, och flödigt illustrerad.

Den elegant beniga omslagsbilden har ritats av Per Aspenberg, vilket den riktigt skarpsynte kan se på signaturen i kotan längst ned på "fiolen".

Årsboken och suppelementet distribuerades under november och december 2013 till alla SMHS' medlemmar. De som inte har fått dem kan hämta dem på Livets museum eller be att få dem skickade. Telefon till museet: 046 172882.

Sällskapet har även i år nöjet att kunna ge ut ett supplement (nr 30), "From Neurons to Pills", resultatet av ett symposium i april 2012 med anledning av att det var 50 år sedan den berömda Falck-Hillarp-metoden publicerades. Denna kom att bilda basen för en rad revolutionerande kliniska behandlingsmetoder, belysta i symposiet. I få fall har det varit så tydligt hur grundforskningens resultat leder till kliniska framgångar och hur viktigt det är med uthållig grundforskning. Boken kom ut den 12 december, och har distribuerats till alla SMHS' medlemmar.

CD om St Lars

Historisk DVD: Minnen från St Lars sjukhus

Våra gamla mentalsjukhus var slutna och mycket särpräglade samhällen, nu i stort sett försvunna. Se, hör och njut av en vandring genom St Lars-parkens gamla träd och byggnader där Bengt I. Lindskog, Lars Gustafson och 1:e skötaren från St Lars, Gustaf Arfwidsson, initierat berättar om detta nu snart bortglömda samhälle.

Promenaden är filmad och redigerad av Gunnar Menander. Den är speciellt intressant för alla som varit i kontakt med 1900-talets mentalsjukhus, alla inrättade efter samma mall.

Skivan kom till SMHS' alla medlemmar i höst, tillsammans med årsboken. Den säljs också separat på Livets Museum för SEK 100:-.

Ett stort tack går till Gunnar Menander för hans stora insats för Sällskapet med denna DVD!


Utställning: Höra och lyssna

Teknik i hörselns tjänst

Utställningen står kvar till hösten 2014.

Utställningsinvigning
Lars Malm, Nedelko Grbic och Rector Magnificus Per Eriksson strax efter Rectors bandklippning.

Fredagen den 1 november klockan 14:00 invigde rektorn vid Lunds universitet, Per Eriksson, utställningen ”Höra och Lyssna – teknik i hörselns tjänst” på Livets museum.  Banbrytande forskning inom området och en ny uppfinning av lundaforskaren Nedelko Grbic har initierat utställningen. Professor em. Lars Malm hade ordnat den tillsammans museipedagogen Angelica Bondesson på Livets Museum, Lars-Håkan Johansson där och en grupp initierade som Lars Malm samlade kring sig.

Eleganta nya hörapparater
Dagens hörapparater är som små smycken. Från Kulturen i Lund.

Med avancerad signalbearbetning kan allt ljud utom mänskligt tal filtreras bort berättade Nedelko Grbic i en föreläsning där han sekunderades av Rector Magnificus, sin forne handledare. Det görs med digital teknik i ett millimeterstort chip, litet nog att placeras i en elegant modern liten hörapparat.

Men dålig hörsel har alltid funnits, och det har funnits hjälpmedel så länge man minns. Utställningen visar hur de utvecklats, från stora trattar till dagens lilla eleganta öronsmycke, numera tänkt att synas, beundras och visst inte gömmas.

Nya hörslingor
Torsten Karlzén (till vänster, hörselskadad och med hörapparat) och Lars Malm visar de nya personliga hörslingorna. Torsten har mottagen runt halsen, och Lars har mikrofon med sändare i bröstfickan. Systemet fungerar utmärkt.

Personliga hörslingor nu i Livets Museum

Inför vernissagen den 1 november 2013 har Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet skaffat ett litet antal personliga hörslingor (5 st), en mottagare liten som minsta sortens mobiltelefon. Se bilden, och klicka på den för att se den förstorad. Systemet innehåller modernaste bullerdämpande teknik av den typ som utställningen visar, bland mycket annat.

Eftersom museet är så långt går det inte bra att sätta in en hörslinga som täcker hela lokalen. Vi har därför satsat på just denna lösning med individuella hörslingor, som dessutom har fördelen att erbjuda modern teknik till rimlig kostnad.

Man hänger den personliga hörslingan runt halsen, och den sänder då ljudet till personens hörapparat, som måste ha mottagare för hörslinga ("T-läge"). Det har de flesta moderna apparater.

Den personliga slingan får sin signal från en liten mikrofon med sändare som guiden bär. Se bilden!

De personliga slingorna kostar nästan SEK 9000 / st med moms, och Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet tar gärna emot donationer för att kunna skaffa flera.


Livets Museum drivs nu av Kulturen i Lund

Från den 1 september 2013 drivs Livets Museum av Kulturen i Lund, på uppdrag av Kultur Skåne och med anslag därifrån. Kultur Skåne är ett verksamhetsområde inom Region Skåne. Museet kommer drivas som tidigare, med oförändrad personal tills vidare, och utan någon omedelbart märkbar skillnad för besökare. I Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet hoppas vi att få se en fortsatt fin utveckling av museet.

Ändringen markerar Kultur Skånes / Region Skånes glädjande intresse för museet och dess drift, och ger goda förutsättningar för uthållig verksamhet. Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet fortsätter att aktivt på olika vis stödja Livets Museum.


MedFak Lund
Univ Göttingen

Bridging the Baltic

Transfer of medical knowledge in the Baltic Sea region 1850–2000

A Marcus Wallenberg Symposium

Call for abstracts

Time: October 8 - 10th, 2014
Venue: Lund. Details will be given later.

In autumn 2014, the Department of the History of Medicine at Lund University, Sweden, is organising an international symposium in collaboration with the Department of Medical Ethics and History of Medicine at University Medical Center in Göttingen, Germany, on aspects of the history of medicine in the Baltic Sea region from 1850–2000. The aim is to deepen and broaden knowledge of the development of medicine in the Baltic region by illuminating currents of ideas and traditions, contact zones and areas of conflict.

Organisers:

Department of History of Medicine, Lund University, Sweden in collaboration with the Department of Medical Ethics and History of Medicine at University Medical Center, Göttingen, Germany.

Chairman: Professor Peter M Nilsson, Lund (Peter.Nilsson@med.lu.se)
Co-chairmen / Contact persons: Dr Nils Hansson, Göttingen (nhansso@gwdg.de)
Jonatan Wistrand, Lund, PhD student (Jonatan.Wistrand@med.lu.se)

Click here to see a pdf file with more details Bridging the Baltic 2014


Hitta till Livets Museum i LundHitta till Livets Museum:

Lasarettsgatan 5b (vid Rehabhuset) i Lund. Klicka här eller på kartan nedan.

Museet är öppet tisdag - fredag kl 10 - 14 eller enligt överenskommelse med Karta med pil, Livets Museummuseiföreståndare Angelica Bondesson eller Berndt Ehinger.

Telefon 046 172882.

Välkomna att titta in!

Livets Museum bloggBarn gillar läsplattor
Barn gillar våra läsplattor (iPad) och lär sig i förbifarten mycket om hur kroppen fungerar - och hur kunskapen om den utvecklats

Öppet bildarkiv

Borelius assisterarPå initiativ av Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet har bildsamlingen från Medicinhistoriska Museet i Lund digitaliserats, liksom ett urval bilder från sjukhusfotograf Björn Henrikssons samling negativ från Malmö Allmänna Sjukhus 1951 - 1999. En stor samling negativ från hela 1900-talet (flera tiotusental) samlade av sjukhusfotograferna i Lund har nyligen också hittats. Även den har Sällskapet år 2014 börja digitalisera.

Sammanlagt finns nu nästan 5000 bilder tillgängliga i en sökbar databas, och fler kommer. Klicka här eller på bilden här bredvid för att leta efter gamla sjukhusmiljöer. Där finns inte gamla läkarkursfoton med många identifierade kursdeltagare. Sådana gamla läkarkursfoton (mest från kirurgen i Lund) kan du se genom att klicka här.