F11-tangent

Nu är höstterminen igång!

Lena AmbjörnHösten bjuder på ett antal intressanta föreläsningar, den första av prof. Lena Ambjörn från Språk- och Litteratur­centrum (SOL) i Lund, måndagen den 10 september kl 19 i sal F1 på Blocket på Universitetssjukhuset i Lund.

Den medeltida medicinens centrum låg i Mellanöstern, och dokumenterades på språk som endast få västerlänningar behärskar. Lena Ambjörn strävar efter att göra kunskapen om den tidens medicin tillgänglig genom att bearbeta arabiskt och syriskt handskriftsmaterial. De många bevarade texterna behöver restaureras, översättas och granskas, ett lika fascinerande som besvärligt detaktivarbete.

Klicka här för att läsa mer om detta.

Seminarium i reproduktionsmedicinens etik mmRedan den 13 september kl 1600 - 1830 i sal F1 på Blocket vid Universitetssjukhuet i Lund anordnar Enheten för Medicinens Historia vid Medicinska Fakulteten i Lund ett öppet seminarium om Reproduktionsmedicin: Teknik, Etik och Juridik i förändring. Klicka här eller på bilden för att se en pdf-fil men en affisch om detta.

Mer detaljer kan ses i Kalendariet. Klicka här!

Men det kommer naturligtvis mera under hösten:

Läkarsällskapet i Lund har en serie jubileumsföreläsningar som handlar om hur viktiga delar inom medicinen utvecklas de senaste 25 åren. Mer detaljer kan ses i Kalendariet (klicka här).

Gåsfest 1957 på MAS
En medicinhistorisk bild: Gässen bereds för Gåsfest vid 100-årsjubileet på Malmö Allmänna Sjukhus 8/11 1957.

Anders Palm berättar i Skåne-SÄLs regi den 16 oktober kl 14 på Nya Festsalen på AF i Lund om sambandet mellan diktkonst och läkekonst.

Nils Hansson på Enheten för Medicinens Historia vid Medicinska Fakulteten i Lund emottar den 9 november Bengt Lindskogs Medicinhistoriska Pris för 2012, och hans prisföreläsning har titeln "Svensk-tyska medicinska kontakter 1933-1945 ". Sedan blir det GÅSFEST! den dagen på Locus Medicus. Mer detaljer kan ses i Kalendariet (klicka här).

Livets Museum bloggLördagen den 10 november 2012 kl 13 öppnas andra etappen av Livets Museum. Vik dagen!

 

Och det kommer ännu mycket mera. Mer detaljer kan ses i Kalendariet (klicka här).

 

rekommenderad läsning: Läkemedelshistora

Läkemedel som förändrat världenMan hör ofta sägas att många viktiga läkemedel har tillkommit mest av en slump, och Alexander Flemings upptäckt av penicillin brukar ofta tas som exempel. Men tittar man närmare på vad som menas med tur i utveckling av läkemedel är det lätt att se att verkligheten vanligen är annorlunda. De tre faktorer som i själva verket är viktigast är
1) kunskap
2) mer kunskap
3) ännu mer kunskap
Det hjälper också att vara ohyggligt envis. Slumpen spelar förvisso en roll, och tur får den som är värd det, dvs den som kan dra nytta av vad slumpen ger, antingen det är ett bakslag eller en framgång. Den som tvivlar rekommenderas läsa läkemedels­kemisten Johan Wennerbergs fina ”Läkemedel som förändrat världen” (Apotekarsocieteten 2012), en lika intressant som medryckande lektyr. Visst är det ofta en slump att ett visst resultat dyker upp, men det är bara den som inser att slumpen kom med något användbart som sägs ha tur. Klicka här Läkemedelshistoria för att se Apotekarsocietetens reklamblad om boken.
Boken är inte bara lättläst, den har också goda illustrationer och en tilltalande formgivning. Den kostar SEK 380:- och kan fås från Apotekarsocieteten, www.lma-books.se eller med e-post till books@apotekarsocieteten.se.

Livets museum har öppet igen efter sommarstängningen

Hitta till Livets Museum i LundHitta till Livets Museum: Lasarettsgatan 5b (vid Rehabhuset) i Lund. Klicka på kartan nedan.

Museet t är öppet tisdag - fredag kl 10 - 14 eller enligt överenskommelse med Karta med pil, Livets Museummuseichefen Caroline Owman eller Berndt Ehinger. Välkomna att titta in!

Livets museum har en blogg!

Livets Museum bloggFölj hur museet utvecklas i museichefen Caroline Owmans blogg. Klicka här för att komma dit!

Corps Callosum vid invigningen av Livets Museum 120414Visst vill människor veta mer om livet, om sig själva och om hur sjukvården kommit dit den står i dag, visade det sig. Vernissaget på Livets Museumden 14 april 2012 blev en dundersuccé med folkstorm. Det bjuder på en upplevelse med mycket modern teknik. För er som inte hade tillfälle vara med eller er som vill återuppliva ett fint minne: klicka här för att se en svärm bilder från invigningen.

 

Allvar GullstrandAllvar Gullstrand, ögonläkare, nobelpristagare och Einsteinopponent

För nu 100 år sedan fick Allvar Gullstrand Nobelpriset i fysiologi eller medicin för sitt arbete rörande ögats dioptrik. Han är den hittills ende ögonläkare som fått ett Nobelpris för oftalmologiskt arbete, och han förtjänade det utmärkt väl. Som person var Allvar Gullstrand verkligen anmärkningsvärd. Han var visserligen en god ögonläkare, men han var också mycket framstående som matematiker och fysiker. Han accepterade aldrig Einsteins relativitetsteori som trovärdig, och blockerade i mer än 10 år att Einstein skulle få ett Nobelpris. I samband med årsmötet den 16 april berättade Berndt Ehinger den historien. Klicka här föratt läsa en sammanfattning av föreläsningen, och här för att läsa kalendariet.

Sanatorium. OrupSkånska sanatorier, ett nytt bildspel

Landets sanatorier står nu som pampiga monument över en gången tids ansträngningar att komma till rätta med en obehaglig sjukdom, lungsoten. Lagom till Johan Wennerbergs föreläsning om tuberkulosläkemedel (se nedan) blev ett bildspel om skånska sanatorier färdigt att läggas ut på SMHS' hemsida. Det är utarbetat av Bertil Arvastson, Anders Biörklund, Birgitta Castor, Torsten Landberg, Claes-Göran Löfdahl och John Perlhagen. Klicka här eller på bilden för att se det!

Falck-HillarpsymposiumFrån nerv till piller

Ett symposium med anledning av Falck-Hillarpmetodens tillkomst för 50 år sedan.

När Bengt Falck och Nils-Åke Hillarp utarbetade den fluorescensmikroskopiska teknik som kom att kallas Falck-Hillarpmetoden startade de en utveckling av svensk neurobiologisk forskning som få kunde ens drömma om. Det är i dagens värld intressant att se vad det var som gjorde verksamheten så framgångsrik, och på ett symposium i Aulan på Lasarettet i Lund kommer framgångarna att lyftas fram och vad det var som gjorde dem möjliga.

Klicka här för att komma till Sällskapets kalendarium, på bilden för att komma till medicinska fakultetensinformation om symposiet, här Programfoler, Falck-Hillarpsymposium för att se en programfolder i pdf-format eller här för att läsa Sällskapets information om det.

Bodil PerssonMjältbrand - en gammal historia som kom igen

Antrax är en otrevlig mikroorganism som orsakar mjältbrand, en alltför ofta dödande sjukdom på såväl kreatur som människor. Den kan leva i många år - decennievis - i marken. Plötsliga mjältbrandsutbrott har kunnat spåras till att man börjat gräva i mark där kreaturskadaver för många år sedan alltför obetänksamt blev begravda.

Vi blev i Sverige påminda om detta för mindre än ett år sedan, och Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapets huvudredaktör, Bodil Persson, berättade den 12 mars 2012 historiken bakom detta. Klicka här eller på hennes bild för att läsa mer om vad hon hade att säga.

Johan WennerbergTuberkulos och läkemedel

Läkemedelskemisten Johan Wennerberg berättade den 27 februari 2012 den osannolika historien bakom tuberkulosläkemedlet PAS, utvecklat av dr Jörgen Lehman och Ferrosan i Malmö. Det är i dag obegripligt hur nobelkommittén kunde gå förbi Lehman när de gav Waksman nobelpriset för streptomycin, ett annat tuberkulosmedel. Klicka på bilden av föreläsaren för att läsa hans sammanfattning.

Öppet bildarkiv

Borelius assisterarBildsamlingen från Medicinhistoriska Museet i Lund håller på att digitaliseras, liksom sjukhusfotograf Björn Henrikssons samling negativ från Malmö Allmänna Sjukhus 1951 - 1999. Över 3000 bilder finns nu tillgängliga i en sökbar databas, och fler kommer. Klicka här eller på bilden här bredvid för att leta efter gamla sjukhusmiljöer. Där finns inte gamla läkarkursfoton med många identifierade kursdeltagare. Sådana gamla läkarkursfoton (mest från kirurgen i Lund) kan du se genom att klicka här.