Bakåt Förra Nästa Nästa 03.01.01
Klick på bild kan ge mer detaljer
Första lungkliniken i Lund
Lasarettsbyggnaden från 1848-1850, från 1868 medicinsk klinik, från 1918 och till 1960-talet bl. a. lungklinik. Tuberkulosbyrån låg i byggnadens bottenvåning. Foto från Borelius 1918
Lungkliniken i Lund
Liggkur på lungklinikens balkong omkr. 1918 (på västra gaveln)
Finsenanläggning på ortopeden i Lund
Finsenljusanläggning på ortopediska kliniken i Lund i mitten på 1900-talet.
Finsenljusrum på Jubileumskliniken i Lund
Rum för bågljusbehandling (finsenljus) 1941, jubileumskliniken i Lund

Lungkliniken i Lund Version 120219

När den internmedicinska kliniken vid Lasarettet i Lund år 1918 flyttade till nybyggda lokaler på norra området inrättades tuberkulosavdelningar i den gamla byggnadens två översta våningar (översta bilden till höger).

Huvuddelen av de patienter som led av tuberkulos behandlades på sanatorierna. Dessa tog emellertid inte emot barn eller patienter där behandling var utsiktslös. De fick i stället skötas på lungkliniker eller via de öppna mottagningar som under 1900-talets första decennier inrättades på många håll, s.k. tuberkulos­dispensärer.

De behandlingar som stod till buds var ända till slutet av 1940-talet vila (med s.k. liggkurer), solljus, frisk luft, god kost och hygienisk disciplin. Detta gällde på lungklinikerna lika mycket som på sanatorierna. Bilden till höger visar en patient på s.k. liggkur år 1918 på solbalkongen på lungkliniken i Lund.

Ligghall på ortopediska kliniken i Lund
Solningsveranda. på ortopediska kliniken i Lund.

När man byggde en ny ortopedisk klinik vid Lasarettet i Lund (färdig 1931) fick den två stora takverandor med öppningsbara fönster och tak. Där fick patienter med tuberkulos i skelettet sina liggkurer i så mycket solljus och frisk luft som möjligt.

Lokalbehandling med s.k. finsenljus infördes för hudtuberkulos i slutet på 1800-talet, och så småningom också allmän helkroppsbelysning med finsenljus. På nedre våningen på ortopediska kliniken inrättades därför redan när den byggdes ett utrymme för helkroppsbelysning med s.k. finsenljus. En liknande anläggning fanns på Röntgeninstitutet i Lund (från 1941 Jubileumskliniken i Lund), som bilderna visar. Klicka här för att läsa mera om Niels R. Finsen och den behandling mot tuberkulos som han utvecklade.

Sedan tuberkulosen i mitten på 1900-talet trängts tillbaka ändrades lungmedicinens huvuduppgifter till att bli handläggning av andra lungsjukdomar än tuberkulos, framför allt astma och kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL).

Patienter med tuberkulos som behöver sluten vård handläggs sedan slutet på 1900-talet hellre på infektionsklinikerna än på en lungklinik.