![]() ![]() |
Klick på bild kan ge mer detaljer |
![]() |
Första byggnaden 1903, med 40 vårdplatser, administration, och kök. |
Många i bygden insåg emellertid att ett sjukhus har fördelar med sig, och i juni 1902 fick Ernst Lindahl ett gåvobrev från 84 markägare mot löfte om en sund utveckling av Vejbystrand med många arbetstillfällen. Han fick gratis 10 tunnland mark av strandallmänningen. Löftet uppfylldes med råge. Till en början anställdes mest kvinnlig vårdpersonal, men senare ökade även behovet av manlig arbetskraft. Många anställda blev trotjänare och stannade fram till sin pensionering.
![]() |
Ligghall vid stranden på Kronprinsessan Viktorias Kustsanatorium. Lägg märke till järnvägen ned till stranden. Foto senast 1909. |
Sommaren 1903 kunde man ta det nya egna nya huset i bruk, och i augusti erhöll man nådigt tillstånd att kalla det för "Kronprinsessan Viktorias Kustsanatorium för skrofulösa barn".
Strängt sängläge ingick i dåtidens sanatoriekur, särskilt för dem i gipsvagga, men också vistelse utomhus i frisk luft i flera pass dagligen. Vid kustsanatorierna ordnades detta med s.k. ligghallar vid stranden. Liggande patienter transporterades från 1906 dit med en kort järnväg, liknande den som också fanns på Ljungsäters sanatorium i Ljunghusen. Det bör ha varit personalen som drog vagnarna till och från stranden, för något lok är inte känt. Banan revs upp samtidigt som ligghallarna revs år 1915.
Den fortsatta utbyggnades gjordes möjlig tack vare donationer av olika slag. En särskilt stor och avgörande summa skänktes år 1908 av grosshandlare Danelius' änka och döttrar i Stockholm.