Bakåt Förra Nästa Nästa 02.3.1.1.
Klick på bild kan ge mer detaljer
Thor Stenbecsk första röntgenbild 1896 Läkartidningen Hygiea 1896
Till vänster Thor Stenbecks första bilder, presenterade i Hygiea, vars omslag ses till höger.

De första röntgenbilderna i Sverige

I Stockholm hade år 1896 sedan någon tid en läkare intresserad av fysik och elektricitet, Thor Stenbeck (1864-1914), tillgång till urladdningsrör och högspänningsspole. Han tog den 9 februari med sin utrustning bilder av ett skrin med instrument för ögonoperationer, dels med en vanlig kamera och skrinet öppet och dels med skrinet stängt, men genomlyst av röntgenstrålar; mindre än två månader efter W.C. Röntgens publicering av sin upptäckt.

Stenbeck rapporterade den 18 februari om sina försök för Svenska Läkaresällskapet, och illustrerade föredraget med bilderna av instrumentskrinet. Föredraget och bilderna publicerades i läkartidningen Hygiea den 29 februari 1896.

Thor Stenbeck satte strax efteråt upp en privat röntgenklinik i Stockholm.

Öhrwalls och Ångströms bild av grodor 1896 Öhrwalls och Ångströms bild av råtta 1896
Hjalmar Öhrvalls och Knut Ångströms första röntgenbilder av avlivade försöksdjur.

I Uppsala kunde läkaren och fysiologen Hjalmar Öhrvall tillsammans med fysikern Knut Ångström också redan i februari samma år (1896) ta dessa bilder av avlivade försöksdjur; två grodor och en råtta. Djuren avbildades tillsammans med stavar av glas eller metall. Utrustningen var ännu ineffektiv, och exponeringstiderna var långa, upp till en timme.