Bakåt Förra Nästa Nästa
Klick på bild kan ge mer detaljer

Strålande Lund Version 1001031

Röntgeninstitutet och Jubileumskliniken i Lund under 100 år

Av Torgil Möller

Detta är ett bildspel om hur strålbehandling med röntgenstrålar och annan joniserande strålning utvecklats, i synnerhet i Lund.
Det fungerar bäst på bildskärmar med 1024 x 768 pixlar eller mer. Använd fullskärmsfunktionen (tangent F11) om skärmen känns för trång.

Klicka på någon av bilderna i vänstra violetta spalten (eller i den högra violetta spalten, när den syns) för att se det bilden leder till!
Hoppa bakåt Bakåt eller framåt Framåt i bildspelet genom att klicka på dessa symboler.
Klicka på den gröna texten överst i vänstra spalten för att komma tillbaka till startsidan igen.

Avsnitt 1: Radiologins rötter. Geissler-rören var en typ av urladdningsrör som fascinerade många under 1800-talets början med sitt mystiska sken utan värme. Klicka på bilden för att se hur de utvecklats till dagens röntgenrör, neonskyltar eller lysrör.

Avsnitt 2: Wilhem Conrad Röntgen upptäckte fredagen den 8 november 1895 en typ av strålar som nu kallas röntgenstrålar. Men hur kom det sig att just han upptäckte dem, hur gjorde han, och hur kom de in i medicinsk användning? Klicka på hans bild för att få veta mera.

Avsnitt 3: Röntgeninstitutet i Lund uppkom 1918 ur den röntgenavdelning som startade den 1 januari 1909 i och med att Lars Edling då anställdes som föreståndare. Klicka på bilden av Lars Edling för att lära om radiologins tidiga utveckling i Lund fram till 1941.

Avsnitt 4: Jubileumskliniken i Lund byggdes med anslag från bl.a. Konung Gustaf V:s jubileumsfond och invigdes 1941. Ursprungligen skedde där bara strålbehandling av tumörer, men efter flera om- och tillbyggnader är den nu centrum för tumörbehandling och cancerforskning. Klicka på bilden "4. Efter 1941: Jubileumsklinik" för att lära mer om allt detta.

Avsnitt 5: Radioaktiv strålning upptäcktes av Henri Becquerel, och det blev Marie och Pierre Curie som med upptäckten av radium och polonium startade utvecklingen av behandling av sjukdomar med radioaktiva ämnen. Klicka på bilden "5. Radium" för att få veta mer om detta.

Avsnitt 6: Värdefulla länkar och referenser. Tack till alla de som hjälpt till.