![]() ![]() |
Klick på bild kan ge mer detaljer |
Efter den stora koleraepidemin i Malmö år 1850 tog borgmästare Jacob Malmborg initiativ till ett nytt sjukhus i staden. De tidigare hade huvudsakligen varit hospital eller kurhus, d.v.s. avsedda för vård av sinnesslöa, sinnessjuka och veneriskt sjuka. Efter en insamling uppfördes på Slottsgatan 22 under åren 1856-1857 Malmös nya sjukhus, som öppnade den 3 november år 1857. Se bilden till höger. Det förestods av stadsläkaren August Falck, i folkmun kallad ”Falcken”, och sjukhuset vid Slottsgatan fick därför heta "Falckens sjukhus". Ett annex till detta sjukhus fanns på Jakob Nilsgatan 45 i Malmö.
Malmös folkmängd växte, och enligt gällande regler lämnade staden därför landstinget år 1870 och blev fristående kommun med eget ansvar för sjukvården. Den kraftiga befolkningsökningen gjorde att ett nytt sjukhus snart behövdes igen, och det nya Allmänna Sjukhuset vid Södervärn stod klart år 1896, ritat av Malmös kände stadsarkitekt Salomon Sörensen. Han kom att rita alla ytterligare byggnader på området ända till 1930-talet, liksom många i Lund. Den unge kirurgen och sjukhuschefen Fritz Bauer var en drivande kraft vid det nya sjukhusets tillkomst. Klicka på hans bild i den högra spalten för att läsa mer om honom.
År 1948 blev Malmö Allmänna Sjukhus undervisningssjukhus, knutet till den medicinska fakulteten vid Lunds Universitet. Bakgrunden var att fakulteten såg det som en god sak att utnyttja det stora patientmaterialet i Malmö i undervisningens tjänst.
Som alla andra sjukhus i Sverige expanderade Malmö Allmänna Sjukhus starkt under 1900-talet. Det kallas nu Universitetssjukhuset SUS Malmö. Till skillnad från många andra är det inte koncentrerat i ett stort centralblock. I stället utvecklades det med nya byggnader allt eftersom verksamheten expanderade.
Ett flertal framstående kliniker och forskare kom att knytas till Allmänna Sjukhuset. Här skall nämnas professorerna Jan G. Waldenström, Helge B. Wulff, Carl-Bertil Laurell och Inga Marie Nilsson. Klicka på någon av ledbilderna i högerspalten för att läsa mer om dem.