Bakåt Förra Nästa Nästa 01.01
Klick på bild kan ge mer detaljer
Lasarettet i Lunds byggnad från 1850
Den första lasarettsbyggnad i Lund som byggdes just för sitt ändamål, 1850. Den medicinska kliniken låg i den vänstra (västra) halvan och den kirurgiska i den högra (östra). Skylten på den infällda bilden mötte besökaren i vestibulen innanför entrédörren mitt på huset. Detta finns kvar ännu 2011 och hyser socialvetenskapliga institutioner.
Kirurgiska kliniken i Lund från 1868
Kirurgiska kliniken i Lund, byggd 1868 och ritad av Helgo Zettervall

Lasarettet i Lund Version 110427

Lasarettet i Lund härstammar från 1768 och är därmed inte bara det första och äldsta i Skåne utan också ett av de första i landet. Det föregicks av ett spetälskesjukhus från 1100-talet, men det dröjde ännu 500 år innan ett allmänt sjukhus inrättades i Skåne. Landshövdingen hade sitt säte i Malmö, men föreslog Lund som plats för lasarettet eftersom det var mer centralt beläget i länet än Malmö och eftersom där också fanns "bästa tillgången på flinka och förfarna läkare". Universitetet kunde där också stödja ett sjukhus med vissa donationsmedel. Den 24 augusti 1768 kunde man i hyrda lokaler i ett hus på en tomt där universitetets huvudbyggnad nu ligger ta emot den första patienten, Sune Pährsson från Barsebäck. Sjukhuset hade till en början bara två sängplatser.

År 1850 tillkom det egentliga sjukhusets första egna byggnad. Den finns efter skiftande användningar fortfarande kvar, och hyser sedan 1970-talet olika humanistiska institutioner vid Lunds universitet. År 1868 stod den stora nya kirurgiska kliniken färdig, en skapelse av den kände arkitekten Helgo Zettervall. Också den används nu sedan 1970-talet av universitetet som studentcentrum och som lokal för olika humanistiska institutioner.

Lunds Lasarett c:a 1970
Lasarettet i Lund c:a 1970, när centralblocket var alldeles nybyggt. Medicinkliniken av år 1918 närmast i bild.

Redan 1918 hade kvinnokliniken och medicinska kliniken fått rymliga lokaler på området norr om Allhelgona Kyrkogata, och där har utbyggnaden av olika klinikers lokaler fortsatt allt sedan dess. 1968 stod det stora centralblocket klart, 12 våningar ovan markplanet och vida synligt ut över Lundaslätten. Det fick ta emot all kvarvarande verksamhet i sjukhusets lokaler på södra området, och dessa överläts därefter till Lunds universitet.

I den stora skaran av överläkare och professorer som verkat vid sjukhuset i Lund finns det många som nått inte bara nationell utan också internationell ryktbarhet. Det finns anledning att särskilt lägga märke till några:

Seved Ribbing professor i praktisk medicin
Jacques Borelius professor i kirurgi och sjukhuschef
Arvid Lindau professor i allmän patologi och senare i bakteriologi
Nils Alwall professor i njurmedicin
Inge Edler och Hellmuth Hertz docent i internmedicin (kardiologi) resp. professor i fysik
Philip Sandblom professor i kirurgi och Rector Magnificus vid Lunds Universitet

Klicka på ledbilderna i högra spalten för att läsa mera om var och en av dem!