![]() ![]() |
Klick på bild kan ge mer detaljer |
Verksamheten blev snabbt omfattande, och en avdelning öppnades 10 Augusti 1896 i hörnan av Gammeltoftsgade och Nørre Søgade, på Kommunehospitalets område. Här fanns utrymme i trädgården (“haven”) för behandling av hudtuberkulos med fokuserat solljus.
![]() |
Ljusbehandling enligt Finsen i trädgården vid den första baracken Bildkälla Aggebo 1940 |
![]() |
Finsen med tidiga medarbetare Bildkälla Lomholt 1944 |
Det blev tidigt klart att det krävdes långt utdragna behandlingar vid lupus, ofta flera månader. Då kunde man inte acceptera oplanerade uppehåll beroende på att solen gått i moln. En artificiell sol, som man kunde tända och släcka med en kontakt, var då nödvändig. I praktiken behövdes det en stark ström, som i gapet mellan två kolstavar åstadkom ett kolbågsljus. En sådan möjlighet hade ju redan erbjudits på Elektricitetsverket, där Ingenjören Mogensen hade behandlats så framgångsrikt.
Därför inrättades 4 platser med elektriska lampor, vardera till 4 patienter, lokal till elektriskt ljusbad, celler till solbad, samt ett experimentellt laboratorium. Dr. Sophus Bang blev laboratoriechef på den nya lilla kliniken.
På bilden till höger har det första läkarlaget ställt upp sig för fotografering.
I första raden från vänster ses Jörgen Forchhammer, Finsens högra hand, därefter Finsen, och till höger radiobiologen Sophus Bang med hatt i hand. Frågan om man som radiobiolog bör vara utrustad med hög hatt får här dessvärre lämnas obersvarad. Baktill ser vi de övriga, v. Eilschou Holm, V. Bie och H. V. Sinn.