Bakåt Förra Nästa Nästa 02.02
Klick på bild kan ge mer detaljer

"Vargen", "Skrofler", i gammal tid

Lupus vulgaris (hudtuberkulos)

The King's Treatment

Allegori visande franske kungen Henry IV när han berör en samling sjuka. Kopparstick av André Du Laurens (15581609), livläkare vid hovet i Paris, publicerat 1609.

Tuberkulos har varit människans följeslagare i minst 9000 år. Man har hittat sjukdomen i stenålderskulturer från den tiden i östra Medelhavet, liksom i gamla egyptiska mumier. Den finns också beskriven från Kina redan för cirka 4700 år sedan. Sjukdomen bör då redan ha funnits mycket länge, för den förekommer också på kor. Det äldsta kända fyndet är från en ungefär 18000 år gammal bisonoxe.

Sjukdomen kan uppträda i vilket organ som helst. Lungtuberkulos är den mest kända. I hud uppträder tuberkulos nästan som cancer: den börjar som en varken ömmande eller rodnad liten knöl som sakta (under åratal) växer och så småningom blir sårig. Hudtuberkulos uppträder ofta i ansiktet, särskilt på näsan, och kan bli mycket vanprydande.

Någon effektiv behandling fanns inte före slutet på 1800-talet, och man nödgades förlita sig på religiösa eller magiska krafter, som handpåläggning av franske eller engelske kungen. De ansågs ha helig läkekraft eftersom de härstammade från Edvard Bekännaren, som i sin tur skulle ha fått egenskapen från den helige Remigius. Seden förekom i England ända in på 1800-talet.

Eftersom bättre behandling än handpåläggning inte var känd före Finsens tid väckte hans resultat ett enormt uppseende.

Tuberkulos är ännu i dag en vida spridd sjukdom i utvecklingsländer, och man räknar för närvarande med att c:a 1/3 av all jordens människor har smittats. Varje år insjuknar minst 10 miljoner i aktiv sjukdom, och cirka 2 miljoner dör.

I väl utvecklade länder är sjukdomen dock numera ovanlig bland i övrigt friska människor, men uppträder på patienter med försvagat immunförsvar, som vid t.ex. AIDS. S.k. importfall förekommer också regelbundet. I Sverige anmäls årligen cirka 500 personer, och av dessa har endast enstaka hudtuberkulos.